Demirok: "Räkna aldrig ut Centerpartiet"

Sofia Eriksson/TT

Anna Lena Wallström/TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Centerpartiets toppkandidat till EU-valet Emma Wiesner på partiets valvaka på Münchenbryggeriet i Stockholm.

För Centern stod mycket på spel i EU-valet, vilket präglade kvällens valvaka. Men trots en tillbakagång behåller partiet sina två mandat, enligt det preliminära valresultatet.

– Räkna aldrig ut Centerpartiet, sade partiledaren Muharrem Demirok till den lyckliga skaran framför scenen strax efter klockan 23.

– Sträck på er, lyft era huvuden. Vi gjorde det!

Att det jublades, dansades och kramades beror på att mätningar före valet pekade på att Centerpartiet låg nära den avgörande fyraprocentsspärren. Enligt det preliminära valresultatet backar visserligen partiet med 3,6 procentenheter och får 7,2 procent. Men det räcker ändå för att partiet ska behålla sina två mandat i parlamentet.

– När valrörelsen började var vi uträknade. Det vi visar i dag är att med gemensam kraft gör vi vårt näst bästa EU-val någonsin. Helt makalöst, säger partiledaren Muharrem Demirok till TT.

Som partiledare har Muharrem Demirok haft uppförsbacke, han är fortfarande relativt okänd och EU-valet har beskrivits som avgörande för framtiden.

TT: Hur viktigt är resultatet för Centerpartiet inrikespolitiskt och för dig som partiledare?

– Det här bekräftar det arbete som vi påbörjat är helt rätt väg, nu gäller det att ta med sig det här resultatet, fira i kväll men i morgon är en ny dag.

– Det är uppenbart att väljarna inte belönar en politik som lutar sig mot ytterhögern, säger Demirok.

Centerpartiets toppnamn Emma Wiesner är också nöjd med resultatet.

– Fantastiskt skönt, säger hon till TT.

– Vårt mål i valrörelsen har varit att säkra våra två platser för att fortsätta leverera vår politik som behövs för klimatet, för freden och för friheten, säger hon.

Följ ämnen i artikeln