Expert om kränkningen: Ingen slump
Publicerad 2024-06-15
Den ryska kränkningen av svenskt luftrum var inget misstag, enligt Robert Dalsjö, försvarspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Det handlar om säkerhetspolitiskt kroppsspråk, säger han.
Robert Dalsjö kopplar händelsen till den som inträffade för några dagar sedan, då två ryska bombplan och två jaktflygplan gjorde intrång i finskt luftrum.
– Det var samma mönster som vid skenattacken mot Sverige 2013, den så kallade ryska påsken. Det här är inget slarv och ingen slump. Det är rysk signalpolitik, där man vill visa att man är missnöjd, säger han.
Dalsjö tror att det ryska missnöjet rör Sveriges och Finlands Natomedlemskap – bland annat.
– Man hade hoppats på att ha framgång i Ukraina, men det blir inte av och nu ser det dystrare ut. Och så har Ukraina sin fredskonferens. Jag tror att de vill visa att de har grejer och att ”vi kan göra det jävligt för er om ni mopsar er”.
Kolla reaktionstid
Något som talar för att det handlar om en avsiktlig kränkning är att den ryska planet inte svarat på svenska anrop.
– De ville också se vad vi gjorde, hur vi reagerade och hur snabbt.
Det ryska planet var ett bombplan av modellen SU-24.
– Det är ett attackplan från slutet av kalla kriget. Det börjar bli gammalt, men är hyggligt potent och det kan också användas för att fälla kärnvapen, säger Robert Dalsjö.
Samtidigt vill han inte kategorisera kränkningen som en allvarlig händelse.
– Man ska inte överdriva allvaret. Det är sådant här som ryssarna har gjort under de senaste 10–15 åren. Det är ett sätt att vara hotfull, men hitom gränsen för riktigt allvarligt, säger Dalsjö.
”En markering”
Även Magnus Christiansson, universitetslektor och krigsvetare vid Försvarshögskolan, kopplar fredagens kränkning till den som skedde i Finland tidigare i veckan.
– Det handlar om att den ryska regimen ser sig vara i konflikt med väst, och ser Finland och Sveriges medlemskap i Nato som ett stort problem. Detta är en markering, säger han.
Magnus Christiansson pekar också på det faktum att väst de senaste veckorna givit tydliga besked om fortsatt stöd till Ukraina.
– Kränkningen av luftrummet ska definitivt ses mot den bakgrunden.
TT: Finns det skäl till ökad oro nu, ur svensk synvinkel?
– Inte för Sverige i sig självt, däremot är Östersjön ett av de områden där det blir allt tydligare att det utspelar sig en konflikt mellan olika intressen i världspolitiken, säger Magnus Christiansson.