Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

EU-valet lockar få på oroliga Stillahavsöar

TT-AP

Publicerad 2024-06-05

Frankrikes president Emmanuel Macron i Nouméa på Nya Kaledonien den 23 maj. Franska myndigheter ska nu se till att nykaledonierna får möjlighet att rösta i EU-valet.

Oron på Nya Kaledonien har just lagt sig. Nu arbetar de franska myndigheterna för att det utomeuropeiska territoriets invånare ska kunna rösta i EU-valet, om de vill.

Undantagstillståndet lyftes för omkring en vecka sedan och samhället försöker återgå till ett något mer normalt tillstånd. På gatorna i huvudstaden Nouméa står mängder av utbrända bilar.

De flesta av öarnas omkring 270 000 invånare har rätt att rösta i valet. Intresset är dock begränsat, framför allt inom ursprungsbefolkningen kanaker. I det förra EU-valet låg valdeltagandet på lite drygt 20 procent.

– Jag vet inte ens vad det handlar om, säger en kvinna i Nouméa som väntar på att bli tilldelad bröd, till France Info.

Den senaste tidens oroligheter grundades i ett missnöje med den franska överhögheten och utlöstes när regeringen i Paris ville göra om röstlängderna i Nya Kaledonien på ett vis som befarades missgynna ursprungsbefolkningen.

Protester urartade bitvis med sammandrabbningar, plundring, bränder och sju dödsfall. Frankrikes regering utlyste undantagstillstånd och skickade dit 3 500 gendarmer för att återställa ordningen. President Emmanuel Macron har också rest dit för att gjuta olja på vågorna.

Den franska militären levererade material till valet i måndags. Eftersom många myndighetsbyggnader har lidit stora skador och säkerhetsläget är ansträngt så kommer röstning att ske på ett mindre antal platser.

Nykaledoniska separatistledare har uppmanat till fortsatt motstånd.