Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Alla granskade äldreboenden får kritik

Micke Larsson/TT, Alice Nordevik/TT

Publicerad 2023-01-31

Ivo genomför en nationell tillsyn av landets kommunala äldreboenden. Hittills har alla som granskats fått beslut – men många återstår ännu. Arkivbild.

Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig.

Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som nu genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och alla har fått kritik.

Ivos tillsyn av hälso- och sjukvården vid särskilda boenden för äldre inleddes under coronapandemin. Resultatet av den första granskningen, som presenterades under förra sommaren, var nedslående. Enkäter med patienter, anhöriga och personal samt 53 000 journaler visade att ingen av de granskade kommunerna klarade kraven.

Efter det har Ivo gjort en uppföljning och fördjupad tillsyn. Alla de 283 kommuner som har särskilda boenden för äldre i egen regi kommer att ses över.

Hittills har 37 kommuner fått ett beslut från inspektionen. Samtliga innehåller kritik – och krav på att kommunerna ska redovisa till Ivo vilka åtgärder som vidtas för att komma tillrätta med problemen.

”Allvarligt”

– Vi har långt ifrån fattat alla beslut än, men det är klart att vi i samtliga fall där vi hittills fattat beslut ställer krav på återredovisning är ju allvarligt, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

Exempelvis har två kommuner i Värmland nyligen fått kritik för att personalen inte har tillräcklig kompetens och inte behärskar svenska språket, för att dokumentationen inte görs som den ska, och för att hanteringen av läkemedel inte sker på ett patientsäkert sätt, rapporterar P4 Värmland.

Anna Karin Nyqvist konstaterar att alla brister som upptäcks är allvarliga – men att det är särskilt allvarligt när kommuner brister på fler än ett område.

Flera brister

– Brister man till exempel både inom området kontinuitet och dokumentation så blir det särskilt allvarligt. Har man många personer som är involverade i vården av en patient så är det ännu viktigare att dokumentationen är tydlig för att man ska veta vilken vård och behandling just den enskilda personen behöver ha, säger hon och tillägger:

– De flesta kommuner som vi har granskat uppvisar flera brister.

De kommuner som inte bedriver boenden i kommunal regi, utan till exempel har upphandlat privata lösningar, ingår inte i granskningen i dagsläget.

– Sedan kommer vi att ta ställning till hur vi ska fortsätta granskningen och då kan det vara så att vi granskar även de som bedriver verksamhet i privat regi, säger Anna Karin Nyqvist.