Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Svårare för unga brottslingar att bli medborgare

TT

Publicerad 2024-01-24

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard, (M) vid onsdagens pressträff.

Regeringen vill skärpa kraven för medborgarskap för unga som begått grova brott.

– Medborgarskap ska vara något man förtjänar, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

I dag kan unga under 21 år, som bott i Sverige sedan de fyllt 13 år, beviljas svenskt medborgarskap genom ett enklare förfarande, så kallad anmälan. Då görs ingen prövning om personen haft ett hederligt levnadssätt.

Regeringen vill nu ta bort den möjligheten för de som begått brott med maxstraff på minst fyra år i straffskalan eller har begått upprepade brott som inte ligger för långt tillbaka i tiden. Samma sak gäller för de som bedöms utgöra ett hot mot svensk säkerhet.

Lagändringen ska träda i kraft 1 oktober 2024. De som därefter stoppas från att få medborgarskap genom anmälan, kommer fortfarande att kunna ansöka om medborgarskap. Då prövas dock deras levnadssätt och om de begått grova brott finns en karenstid innan de kan ansöka.

Hur många unga personer som begått brott och ändå fått medborgarskap genom anmälan finns ingen statistik om. Däremot beviljades cirka 90 000 personer medborgarskap genom anmälan 2018–2023.

I syfte att skydda unga mot hedersförtryck vill regeringen även ändra lagen för att motverka att anhöriga tvingar den unge att säga upp sitt svenska medborgarskap. Det ska bli lättare att avslå en ansökan om att avsäga sig medborgarskapet om sådana misstankar finns.