Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Bidens Ukrainalarm: Risk för den fria världen

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-18

USA:s president Joe Biden försöker sätta press på de republikaner som stoppar landets fortsatta stöd till Ukraina. Förhandlingarna fortsätter att dra ut på tiden.

Biden träffade kongressens gruppledare i Vita huset på onsdagen och larmade då om att låsningen äventyrar ”USA:s nationella säkerhet, Nato-alliansen och resten av den fria världen”, enligt en redogörelse från presidentens egen stab.

”Presidenten uppmanade kongressen att snabbt ge klartecken för ytterligare stöd till Ukraina och ge en kraftfull signal om USA:s beredskap”, heter det.

För Ukraina är stödet av högsta vikt. Stödet som landet får av allierade västländer har fallit över tid, medan Ryssland har satsat hårt på en krigsekonomi och rustar för fullt.

Sedan i höstas omfattar stödpaketet även stöd till bland andra krigförande Israel. Allt som allt är det värt motsvarande drygt 1 100 miljarder svenska kronor.

Paketet omfattar också anslag till förstärkningar av USA:s gräns mot Mexiko, men de republikaner som säger nej anser inte att det är tillräckligt. De argumenterar för att det också är en fråga om nationell säkerhet.

Mike Johnson, den republikanske talmannen i representanthuset, beskriver mötet som ”produktivt”, men kräver mer av president Biden. Det är Johnson som i förlängningen behöver övertyga en grupp av hårdföra republikaner som har satt sig på tvären.

– Vi måste insistera på att gränsen är högsta prioritet. Jag tror att vi har nått visst samförstånd på den punkten, säger talmannen efter samlingen i Vita huset.