Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

EU-basen: Kina har ett ansvar

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-03-30

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

En fredsplan i Ukraina som innebär rysk annektering är omöjlig, fastslår EU-kommissionens ordförande i ett linjetal inför nästa veckas resa till Peking.

Ursula von der Leyen betonar vikten av samtal med Kina – men flaggar samtidigt för nya handelshinder.

– Om vi ska förstå varandra måste vi tala med varandra, säger von der Leyen i ett framträdande hos tankesmedjan EPC i Bryssel.

Nästa veckas besök i Kina väntas till stor del att handla om Rysslands krig i Ukraina.

– Kina har ett ansvar för att spela en konstruktiv roll för att föra fram en rättvis fred. Men den kan bara vara rättvis om den upprätthåller Ukrainas territoriella suveränitet. En fredsplan som i princip cementerar en rysk annektering är helt enkelt inte möjlig, säger von der Leyen.

Kommissionsordföranden påpekar att EU:s förhållande till Kina är för viktigt för att riskeras, även om kontakterna blivit både mer sällsynta och svåra de senaste åren.

Även om hon betonar vikten av handel avslöjar hon också att kommissionen funderar på om och hur man bör införa nya handelshinder för EU-företag när det gäller export på vissa områden till ett land som Kina.

– Där investeringar kan leda till utveckling av militär förmåga som utgör en risk för nationell säkerhet, säger EU-basen.