Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hätsk stämning i Brasiliens slutdebatt

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-10-29

Brasiliens nuvarande president Jair Bolsonaro (till vänster) under fredagens debatt mot landets tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva (till höger).

Inför söndagens presidentval i Brasilien minskar marginalerna – men tonläget höjs. I den sista debatten haglade anklagelser om korruption, grov misskötsel och lögner över båda kandidater.

– Lögner, Lula! Måste jag utföra en exorcism på dig för att du ska sluta ljuga?

Stämningen var hätsk under fredagens slutdebatt i Brasilien, där den sittande presidenten Jair Bolsonaro drabbade samman i en slutdebatt med ex-presidenten Luiz Inácio Lula da Silva.

Retoriken präglades mer av den andres misslyckanden än av framtida politiska förslag.

Fängslad och släppt

Lula, som var president 2003–2010 för det socialdemokratiska partiet PT, hade länge ett klart försprång i opinionen. Men i den första presidentvalsomgången var han bara fem procentenheter före Bolsonaro. Sedan dess har marginalen minskat ytterligare.

Under sin tid som president var Lula inblandad i en omfattande politisk skandal som slutade med att han 2017 dömdes till fängelse anklagad för korruption – en dom som senare hävdes, då det konstaterats att domaren i målet varit partisk.

– Brasilien vet vem den riktiga lögnaren är, sade Lula i samband med en debatt om minimilöner och de korruptionsanklagelser som riktats mot honom.

– Lögner, Lula! Måste jag utföra en exorcism på dig för att du ska sluta ljuga? svarade Bolsonaro.

”Du isolerade Brasilien”

Den 67-årige exmilitären har under sin tid som president gjort en lång rad kritiserade uttalanden, där han bland annat talat positivt om de militärjuntor som tidigare styrde Brasilien. Även hans utrikespolitik har mött stark kritik.

– Du isolerade Brasilien. I dag är Brasilien mer isolerat än Kuba. Du har inte relationer med någon. Ingen vill ta emot dig, och ingen kommer hit, sade Lula.

Bolsonaro nekade till anklagelserna:

– Vi har mycket i gång. Arabvärlden välkomnar mig med öppna armar, och jag pratade med USA:s president Joe Biden nyligen. Jag pratar med alla. Sluta ljuga, Lula.

Hundratusentals coviddöda

Ett annat hett debattämne var Bolsonaros hantering av covid-19-pandemin, som orsakade nästan 700 000 dödsfall i landet. Många av dem skulle kunna ha räddats, enligt ex-presidenten Lula.

– En dag kommer du att behöva stå till svars för de 300 000 personer som dog för att immuniseringen skjutits upp, sade han.

President Bolsonaro svarade med att Lula borde vara tacksam för att han kunde få fram vaccinen för covid-19.

Enligt den spanska nyhetsbyrån EFE var en av debattens mest spända stunder när Bolsonaro bad Lula att komma över till hans podium när han svarade på en fråga.

– Jag vill inte vara någonstans nära dig, svarade ex-presidenten.