Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Elbrist i Egypten: "Undvik att ta hissen"

TT-AFP

Publicerad 2023-07-30

Undvik hissar. Jobba hemifrån. Det är några av de desperata maningarna i värmeböljans och elbristens Egypten.

Ständiga strömavbrott under årets varmaste månad leder till växande missnöje – och galghumor.

Efter elva dagar i rad av strömavbrott beordrade premiärministern Mostafa Madbouly i veckan alla tjänstemän att arbeta hemifrån en dag i veckan. Beslutet gäller augusti ut.

Uppmaningen är en av flera från regeringen i ett försök att minska elkonsumtionen, samtidigt som landet – liksom övriga Medelhavsområdet – upplever rekordvärme med temperaturer långt över 40 grader.

En av de mer desperata uppmaningarna, som gett upphov till en uppsjö av reaktioner på sociala medier, är att undvika hissen. I ett uttalande från landets energimyndighet uppmanas människor att ”undvika ta hissen i början av varje timme”, eftersom risken att strömmen bryts då är störst.

I sociala medier kan man läsa syrliga kommentarer som: ”Undvik att ta hissen mellan tio i och tio över varje heltimme, i en timme, varje timme under dagen.” Och: ”Om du missar hissen 12.50 går nästa 13.10.”

Bakom skämten ligger en djup frustration över Egyptens ekonomiska kris med en inflation på närmare 37 procent och en valuta som tappat hälften av sitt värde gentemot USA-dollarn.

Enligt premiärminister Madbouly beror elbristen på de höga temperaturerna som lett till att förbrukningen har överstigit landets bränsletillgångar.

Egypten har gott om fossilgas, som exporteras men även står för mycket av landets elbehov. Den billiga gasen har bidragit till att utbyggnaden av förnybar energi går långsamt, och den gröna energin är i dag bara ungefär en tiondel av elutbudet.