Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Turkiet manar till vapenvila i Gaza

TT-AFP

Publicerad 2023-11-01

Turkiet vill få till stånd en omedelbar vapenvila mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Arkivbild.

Turkiet vill få till stånd en omedelbar vapenvila mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Det säger den turkiske utrikesministern Hakan Fidan under en presskonferens i Ankara tillsammans med sin iranske motsvarighet Hossein Amir-Abdollahian.

Turkiet och Iran uppmanar även länderna i regionen att hålla ett möte för att förhindra att kriget mellan Israel och Hamas sprider sig.

– Vi vill inte att den mänskliga tragedin i Gaza förvandlas till ett krig som påverkar regionens länder, säger Fidan under presskonferensen på onsdagen.

Enligt Turkiet hävdar Iran att ”det finns starka indikationer på att andra väpnade element i regionen kan ingripa i konflikten om förhållandena inte förändras”.

– Att få till stånd en vapenvila och fred har därför blivit än viktigare, uppger Fidan.

De båda ländernas utrikesministrar möts under onsdagen i den turkiska huvudstaden – dagen efter att den iranske utrikesministern träffat Hamas-ledaren Ismail Haniyeh i Qatar.

Under presskonferensen uppmanade den iranske utrikesministern också den muslimska världen att bojkotta israeliska produkter på grund av kriget mot Hamas.