Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Våg av åldringsbrott stoppades – två anhållna

TT

Publicerad 2023-08-28

Polisens spaningsarbete ledde dem till en lägenhet i Bengtsfors, där två personer kunde gripas. Arkivbild.

En våg av åldringsbrott i Dalsland – där tre kvinnor mellan 90 och 100 år gamla blev bestulna på värdesaker – tog stopp i en lägenhet i Bengtsfors sent på lördagen, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Polisen fick det första larmet vid 17-tiden på eftermiddagen, då en kvinna berättade att hon blivit uppringd av en man som uppgav att hon inom kort skulle få hembesök av en elektronikkedja då hon – enligt mannen – beställt en telefon därifrån.

– Sen dyker det upp en kvinna vid hennes dörr och hon går in i bostaden, går runt där och får med sig guldsmycken som hon tar med sig till en bil som står utanför, säger polisens presstalesperson Jens Andersson till NWT.

Inom loppet av två timmar larmades polisen om två liknande händelser, där bedragare under falska förevändningar klampat in i kvinnornas hem och lämnat med värdesaker.

Polisens spaningsarbete ledde till en lägenhet i Bengtsfors, där man fann misstänkt stöldgods. En man och en kvinna i 30-årsåldern greps och anhölls, misstänkta för åldringsbrott och stöld.

Att larmen nådde polisen snabbt var avgörande. Ofta kan det på grund av skamkänslor dröja längre tid innan de som drabbats hör av sig.

– I många fall kan det gå flera timmar eller flera dagar innan vi får reda på sådant här. Men den här gången var de snabba och därför kunde vi klara upp detta, säger Jens Andersson.