Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Navalnyj hittad i sibiriskt fängelse: "Mår bra"

Martin Mederyd Hårdh/TT

Uppdaterad 2024-02-16 | Publicerad 2023-12-25

 Uppdatering 240216: Aleksej Navalnyj har dött i fängelset

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är inte längre försvunnen, meddelar hans kollegor.

Efter flera veckors oroväckande tystnad visar det sig att han har flyttats till en strängare straffkoloni långt bort i kyligaste Sibirien.

”Hans advokat besökte honom i dag. Aleksej mår bra”, skriver Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj när hon meddelar att han har hittats.

Aleksej Navalnyj hade tidigare inte hörts av eller synts till sedan början av december, vilket hade fått hans medarbetare att slå larm.

När de besökte den straffkoloni i Vladimir-regionen öster om Moskva fick de bara veta att det inte fanns någon fånge som hette Aleksej Navalnyj där.

Nu, ungefär 20 dagar senare, har de fått besked om att Rysslands mest kände oppositionspolitiker har flyttats till en annan straffkoloni: i den lilla orten Charp i regionen Jamalo-Nentsien, i de nordligaste Uralbergen i nordvästra Sibirien.

USA:s utrikesdepartement välkomnar beskedet att Navalnyj lokaliserats, men uttrycker i ett uttalande samtidigt ”djup oro över Navalnyjs välbefinnande och villkoren för hans orättvisa internering”.

​Dömd om och om igen

Sedan Aleksej Navalnyj återvände till Ryssland i januari 2021 har han dömts flera gånger om av det regimtrogna rättsväsendet. Senast för ”extremism” – vilket innebar att han förr eller senare skulle flyttas igen, till någon straffkoloni med den högsta säkerhetsnivån.

Men ingen har sagt när, eller till vilken. Och Rysslands fängelsesystem är bland mycket annat ökänt för tortyrpräglade transporter mellan avlägset belägna straffkolonier som har funnits sedan Sovjettiden. Det är inte ovanligt att fångar ”försvinner” i flera veckor eller ibland i månader vid en förflyttning. Anhöriga, och fångarna själva, får i regel veta vart de placeras när de redan är framme.

Systemet har sedan många år tillbaka anklagats för att bryta mot internationell rätt genom att människor i praktiken försvinner under myndigheternas tillsyn, i det som formellt kallas påtvingade försvinnanden. FN:s särskilda människorättsrapportör för Ryssland larmade förra veckan om att detta riskerade att falla inom den ramen.

Under de senaste veckorna har det getts olika besked om Aleksej Navalnyj som har visat sig vara falska eller medvetet vilseledande.

”Vill isolera honom”

”Det stod tidigt klart att myndigheterna ville hålla Aleksej isolerad, särskilt före valet”, skriver en annan av oppositionsledarens medarbetare, Ivan Zjdanov som är en ledarfigur i Navalnyjs politiska rörelse FBK, i sociala medier.

Han berättar hur kollegorna har hört av sig till alla möjliga anstalter och myndigheter i jakten på svar, tills de fick veta att Navalnyj befann sig på ”en av de mest nordliga och avlägsna kolonierna” – den i Charp som kallas ”Tundravargen”.

”Villkoren där är tuffa, med särskild säkerhetsförvaltning i permafrostzonen. Det är väldigt svårt att ta sig dit”, skriver Ivan Zjdanov, som tillägger att det möjligheterna att kommunicera med till exempel mejl är begränsade.

Kreml har planerat in ett presidentval i mitten av mars. Vladimir Putin kommer, om inget oförutsett sker, att få klartecken för ytterligare sex år på sin post. All oberoende opposition har sedan tidigare stängts ute från det politiska systemet.