Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Hatkampanjer mot socialen – protest i Stockholm

Publicerad 2022-02-07

En växande desinformationskampanj på nätet anklagar svensk socialtjänst för övergrepp mot muslimer och deras barn. Under måndagen samlades människor till en protest mot myndigheterna utanför riksdagen. Vad är det som pågår?

Att kommuners socialtjänster och dess medarbetare utsätts för hat, hot och trakasserier är i sig ingen ny företeelse. Det är ofta svåra och ingripande beslut som måste fattas, som kan väcka starka känslor hos människor.

– Att det finns en hotbild är inget nytt och har sannolikt varit ett jättestort problem för socialtjänsten under lång tid. Men det här är något helt annat. Det här är en enorm omfattning kring det här, en enorm vrede som har väckts och en enorm apparat av konspirationsteorier och lögner och falska påståenden, säger journalisten Sofie Löwenmark.

Hon arbetar på stiftelsen Doku och publicerade där för snart två veckor sedan en artikel om hur det i olika stängda grupper på sociala medier florerar konspirationsteorier om hur svensk socialtjänst med hjälp av lagen om vård av unga (LVU) ”kidnappar” barn till muslimer och försöker sekularisera dem. Sofie Löwenmark har följt den här rörelsen en längre tid och kände för ett drygt halvår sedan hur det hela började växa.

– I slutet har det verkligen eskalerat och då började det också märkas att det pågår en kampanj som kommer utifrån Sverige, som är väldigt omfattande, säger Löwenmark.

Blev viralt

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) bekräftade bilden i en intervju med TT under söndagen. Enligt MPF kan kampanjen spåras till en arabiskspråkig sajt som sedan december publicerat videoklipp om vad man hävdar är övergrepp från svenska myndigheter. Upphovsmannen till sajten har enligt MPF gett uttryck för att bland annat stödja terrosekten Islamiska staten.

Spridningen av desinformationen tog riktig fart i börjat av året och har bara fortsatt att växa. I fredags twittrade bland annat arabiska mediebolaget Al Jazeera, med över 17 miljoner följare, om kampanjen.

Bränna ned kontor

I kampanjen har det uppmanats till våld och framförts underförstådda hot om terror, enskilda individer har också hängts ut.

Enligt Sofie Löwenmark hänvisar man i kampanjen till några enskilda fall, som återges helt felaktigt men som används för att bevisa den tes som drivs. Det påstås även att det förekommer organstölder från de omhändertagna barnen.

– Jag har sett personer som önskar att socialkontor ska brännas ned, men jag har också sett uppmaningar till dåd, både inifrån och utifrån, säger Sofie Löwenmark.

TT: Varför är Sverige av intresse, även internationellt?

– Den islamistiska propagandaapparaten går i stort alltid ut på att västvärlden bedriver ett krig mot islam och mot muslimer. Så det handlar hela tiden om att hitta exempel i stort som smått som bevisar de här kränkningarna som påstås äga rum. Jag ser det som exempel på det, att det spelar inte så stor roll att det här (LVU) är en lag som är till för att skydda utsatta barn, även den kan användas.

Flera demonstrationer har hållits kopplat till kampanjen. Under måndagen hölls en manifestation vid Mynttorget utanför Sveriges riksdag.

”Inte överdriva”

Även Jonas Trolle, chef över Center mot motvåldsbejakande extremism (CVE), betonar att hot mot socialtjänsten och rykten om att myndigheter kidnappar barn inte är något nytt. Det är en typ av myter som förekommit länge och inte bara bland personer med islamistisk agenda.

”I åratal har myndighetspersoner inom socialtjänsten hängts ut med namn och bild i olika forum på sociala medier i syfte att piska upp hat. Därför har vi på CVE sedan tidigare identifierat LVU som en faktor som kan radikalisera olika typer av grupper och individer och öka splittringen i samhället”, säger Trolle i en skriftlig kommentar till TT.

CVE följer utvecklingen tillsammans med andra berörda myndigheter, uppger han.

”Det är viktigt att ta situationen på allvar men vi ska heller inte överdriva den. Vi ska ha i åtanke att ett syfte med kampanjen är att sprida rädsla.”

Säkerhetspolisen säger till TT att den inte uttalar sig om specifika ärenden.

– Vi är medvetna om att det förekommer uppgifter, främst på sociala medier, som svartmålar Sverige och svenska förhållanden och det här är någonting vi följer utifrån vårt uppdrag, säger Fredrik Hultgren-Friberg, pressekreterare på Säpo.