Forskare söker förutspå plötsliga hjärtstopp

TT

Publicerad 2021-10-16

Få överlever ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. Arkivbild.

Få människor överlever ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, även om hjärt- och lungräddning sätts in.

Nu satsar forskare på att ligga ett steg före genom att förutse vilka som kommer att drabbas.

Uppskattningsvis drabbas årligen 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus. I över hälften av fallen påbörjas hjärt- och lungräddning. Av dessa överlevde färre än 600 personer i fjol. Andelen har legat stabilt de senaste åren, enligt en sammanställning från Hjärt-Lungfonden och Svenska Hjärt-lungräddningsregistret.

– Det vi vet är att hjärt- och lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande vid plötsligt hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Risken att dö vid ett plötsligt hjärtstopp ökar med omkring 10 procent i minuten om inte behandling sätts in. Hjärt- och lungräddning dubblerar chansen att överleva, och i fall där en hjärtstartare används inom tre minuter har personen 70–80 procent chans att överleva.

– Däremot är kunskapen om vilka som riskerar att drabbas och varför man drabbas fortfarande alltför liten, och vi behöver fortsätta forska kring detta, säger Kristina Sparreljung.

Just nu bedrivs flera forskningsprojekt där forskare utvecklar metoder för att förutspå risken för att en person ska drabbas av hjärtstopp.

– Då kommer vi ha en möjlighet att förhindra hjärtstoppet, alternativt påskynda ankomst av hjälp, säger Araz Rawshani, registerhållare för Svenska Hjärt-lungräddningsregistret och forskare vid Göteborgs universitet.