Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tredje franska ministern avgår på kort tid

TT-AFP

Publicerad 2018-10-03

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb avgår. Arkivbild.

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb lämnar sin post sedan president Emmanuel Macron efter visst motstånd godkänt hans avskedsansökan.

Avhoppet är det tredje från Macrons regering inom loppet av en dryg månad.

Kritiker har i flera veckor pressat Gérard Collomb att avgå, sedan han gick ut med att han ställer upp i Lyons borgmästarval 2020. Den nu avgående inrikesministern har tidigare varit borgmästare i Frankrikes tredje största stad i 16 år.

I måndags avslogs Collombs första avskedsansökan när president Macron lade in sitt veto, men vid det andra försöket accepterades hans begäran. Premiärminister Édouard Philippe tar nu över Gérard Collombs uppgifter i väntan på en ersättare, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Viktig allierad

Den 71-årige Collomb har betraktats som en av Macrons viktigaste allierade, och han har beskrivit sin relation till den 40-årige presidenten som den mellan en far och en son. Ett illustrerande exempel på förhållandet dem emellan är att Collomb grät under Macrons installationsceremoni.

Men relationen har försämrats under det senaste året. Franska tidningen Le Monde sammanfattar turerna som lett fram till avgången som "en skilsmässa i sex akter", som inleddes i början av året med att Collomb motsatte sig regeringens beslut om nya hastighetsbegränsningar på högst 80 kilometer i timmen på vägar utan mittseparation.

Stämningen försämrades ytterligare under sommaren när Collomb lade skulden för den så kallade Benalla-affären på Paris polischef och Macrons stabschef, samtidigt som han frånsade sig allt ansvar för händelsen. Alexandre Benalla var Macrons tidigare livvakt som fastnade på film när han gick till attack mot en demonstrant under årets första maj-demonstrationer i Paris, iförd polishjälm.

"Brist på medmänsklighet"

Den vidgade klyftan mellan presidenten och inrikesministern blev uppenbar när Collomb riktade hård kritik mot Macron i en tv-sänd intervju i början av september. Collomb beklagade då Macrons "brist på medmänsklighet" och insinuerade att presidenten drabbats av hybris. Han hävdade dessutom att Élyséepalatset förlorat förmågan att lyssna till befolkningen.

De sista tre akterna är Collombs utdragna avgång. Den började i mitten av september när han berättade att han återigen vill bli Lyons borgmästare och att han skulle avgå efter EU-valet i maj 2019, fortsatte med en intervju i Le Figaro i måndags där han tillkännagav sin avgång, som sedan nekades av Macron – och nu har fullbordats.

Flera avhopp

Collomb är den tredje ministern som lämnar Macrons regering på kort tid. I slutet av augusti avgick miljöminister Nicolas Hulot eftersom han var missnöjd med regeringens miljöpolitik, och i början av september lämnade idrottsminister Laura Flessel av "personliga skäl".

Följ ämnen i artikeln