Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Lille Anton fick en dödlig dos morfin

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

RÄDDADES MED MOTGIFT Anton, i dag sex månader, fick tio gånger så mycket morfin som ordinerats. Han hann bli mycket illa däran innan misstaget upptäcktes och ett motgift räddade hans liv. Föräldrarna Emelie Forsberg och Alexander Blohmé har polisanmält händelsen.

Anton Blohmé var helt borta och blå runt ögonen och munnen.

Då upptäckte en sjuksköterska att han fått tio gånger för hög dos morfin.

–?Han kunde ha dött, säger Antons pappa Alexander.

Emelie Forsberg och Alexander Blohmé, båda 23, var på bröllop den 15 augusti. För första gången skulle sonen Anton, som då var fyra månader, vara ensam med farmor en hel dag.

Men mitt under bröllopet rusade en väninna till farmodern in och berättade att Anton hade åkt ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Han hade så ont i magen att man misstänkte tarmvred.

När föräldrarna kom till barnkliniken blev de vettskrämda. Antons andning var rosslig och svag, och kroppen var slapp.

–?Det lät som om han inte fick någon luft. Jag såg att han blev blåare och blåare runt munnen och ögonen, säger Emelie Forsberg.

De tyckte inte att någon tog deras oro på allvar.

–?Jag frågade om han kunde sluta andas och då sa kirurgen: ”Ja, det kan han”, säger Emelie.

Apparaten som mäter syresättningen pep och pendlade mellan olika värden, men läkaren sa att den var trasig.

”Riktigt illa”

Anton åkte ner till röntgen – men plötsligt kom en barnläkare springande. Då var Anton nästan medvetslös, enligt Emelie och Alexander.

Läkaren föste undan sjuksköterskorna för att lyssna på Antons andning.

–?Hon sa att det var riktigt illa och att Anton kunde sluta andas. Så berättade hon att Anton fått tio gånger för mycket morfin, säger Alexander Blohmé.

Anton fick ett antidot (motgift)som genast motverkade morfinet.

Sjuksköterskan som gett Anton morfindosen hade räknat fel. Det upptäcktes inte förrän nattsköterskan tog över – en timme senare.

I ett yttrande till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) skriver sköterskan: ”Jag har förstått att den dos morfin som ordinerats turligt nog för mig var låg i förhållande till Antons vikt och bidrog till att han klarade sig.”

Händelsen har även lex Maria-anmälts av sjukhuset.

–?Det är tyvärr inte så ovanligt att man räknar fel, det är den mänskliga faktorn. Men det är jätteviktigt att vi minimerar den här patientrisken, säger Nils Skanke, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken i Sörmland.

Emelie och Alexander har polisanmält händelsen. Framför allt för att det inte ska hända igen.

–?Nästa barn som råkar ut för detta kanske inte överlever. Sånt här får inte hända, säger Alexander.

Bad om ursäkt

Dagen efter kom sköterskan och bad om ursäkt. Hon sa att hon varit ”för ivrig”.

Kammaråklagare Carin Stålhane leder förundersökningen. Än så länge är misstanken framkallande av fara för annan, men den kan komma att ändras.

–?Vi utreder om det kan röra sig om ett brott, säger hon.

Anton kunde åka hem redan nästa dag och han fick inga skador av överdosen. Men sedan sjukhusbesöket i augusti sover han oroligt.

–?Det ändrades över en natt. Det måste ha varit ett trauma med den stressen, säger Alexander Blohmé.

De senaste veckorna har vi sett flera uppmärksammade fall där barn fått för höga doser läkemedel. Bara i år har Astrid Lindgrens barnsjukhus gjort nio lex Maria-anmälningar.

–?Det här är ett av de största problemen vi har i dag när det gäller säkerheten för patienterna, sa sjukhusets chefsläkare Svante Baehrendtz nyligen.

?Anton Blohmé var fyra månader gammal när han var nära att dö på grund av att en sjuksköterska gett honom tio gånger mer morfin än ordinerat.