”Tjock- Steffes” nya liv i Sverige
Uppdaterad 2015-04-23 | Publicerad 2009-04-05
Sitter häktad igen – för misshandel och utpressning
Tjock-Steffe” sitter i häktet igen.
Stefan Eriksson, Sveriges mest kände brottsling ute i världen, misstänks ha utpressat och misshandlat flera personer.
Med hårdföra metoder tros han ha försökt driva in pengar från gamla kompanjoner.
Utredningen tros ha förgreningar till andra länder och leds därför av internationella åklagarkammaren i Stockholm och kammaråklagare Chatrine Rudström i Uppsala.
I torsdags häktades Stefan Eriksson av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för bland annat dessa allvarliga brott: grov misshandel, två fall av utpressning och grov stöld.
Brott som ska ha begåtts i Stockholm, Uppsala och Gävle de senaste månaderna.
Ytterligare två män tros ingå i den nya ligan – en 31-årig man som misstänks för bland annat utpressning och grov stöld och en 45-årig man som misstänks för grov stöld.
Indrivningsverksamhet
”Tjock-Steffe” anklagas för att än en gång ha ägnat sig åt den hårdförda indrivningsverksamheten han blev ökänd för under 90-talet.
Polisen vill inte avslöja några detaljer om utredningen, men enligt vad Aftonbladet erfar har bland annat kriminella personer som Eriksson tidigare gjort affärer med hotats.
En kvinna som är gift med en tidigare kompanjon är skriven på en av de adresser där ”Tjock-Steffe” ska ha utpressat en person.
Den förre kollegan lämnade dock Sverige för ett halvår sedan och har sedan dess inte hörts av.
– Jag har uppgifter om att den här härvan rör sig om ouppklarade affärer, säger journalisten och författaren Christer Berglund, som skriver en bok om Eriksson.
Stulit konst från villa
Han ska även ha misshandlat och utpressat en skuldsatt byggföretagare i Sollentuna samt stulit konst från en villa i Österbybruk.
”Tjock-Steffe” själv hävdar i vanlig ordning att han är oskyldig.
– Min klient nekar till samtliga de brott han har häktats för, säger advokat Gunnar Falk.
Tiden får utvisa vad som är sant och vad som är falskt, men den gamle maffialedaren har med sedvanlig fingertoppskänsla än en gång skapat rubriker.
Bilen värd en miljon dollar
Han blev Sveriges internationellt sett mest berömde brottsling då han i februari 2006 kraschade med en Ferrari Enzo, värd en miljon dollar, på en kustväg utanför Los Angeles.
Uppmärksamheten i USA och Västeuropa blev stor och ”Tjock-Steffe” dömdes till tre års fängelse för bland annat förskingring av lyxbilar, vapenbrott och rattfylleri.
Han släpptes efter två år i januari 2008 och flyttade med sin fru och dotter till Frankfurt i Tyskland.
Mannen som äger en fashionabel villa i London tvingades bo med sin familj i ett litet rum i en villa som hans svärmor äger.
”Sålde dyrbara tavlor”
– Eriksson var helt utblottad. Han tvingades sälja dyrbara tavlor och mattor som han ägde för att kunna försörja sig, säger en person med insyn i ”Tjock-Steffes” affärer.
Under det första halvåret i frihet la Eriksson ned en hel del energi på att försöka reda ut turerna i sina brittiska affärer.
Stefan Eriksson blev i början på 2000-talet osannolikt nog direktör för det engelska miljardföretaget Gizmondo.
Men när Aftonbladet 2005 avslöjade att ”Tjock-Steffe” och tre andra toppchefer i företaget var dömda för grova brott och hade maffiakontakter sprack bubblan. De avgick, men företaget gick inte att rädda.
”Tjock-Steffe” har sagt till flera vänner att han under sin fängelsetid i USA blev lurad på stora summor som flyttades strax innan Gizmondos konkurs var ett faktum.
Huset i London plundrat
Hans personliga tillgångar ska ha plundrats – någon tömde hans hus i London och en stor samling klockor, värda över en miljon kronor, försvann.
– Eriksson har varit besatt av att reda ut det här och spänningarna med andra personer inom Gizmondo har ökat, säger Christer Berglund.
Bor hos vänner i Sverige
De senaste månaderna har ”Tjock-Steffe” synts i Sverige oftare och oftare. Han har då bott hos vänner i Norrtälje och Uppsala.
– Han fick aldrig någon rätsida på affärerna i London och började i stället rikta blickarna mot Sverige, säger en källa.
Vissa källor hävdar att den nya misstänkta brottsligheten delvis är en strid bland de inblandade i den engelska kraschen. Men andra personer med insyn i utredningen säger att den snarare är ett tecken på att pengarna från Gizmondo tagit slut.
Dömdes för misshandel
Eriksson greps i Stockholm i början på veckan och vägrade först över huvud taget att prata.
De nya misstankarna påminner om de brott han blev känd för då han på 90-talet ledde den så kallade Uppsalamaffian.
Han dömdes då till tio års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, misshandel och olaga hot.
Även den verksamheten var lönsam. ”Tjock-Steffe” hade en halv miljon kronor i sedlar på sig då han greps.