Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Hinner man få vaccinet i tid?"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-29

Läs chatten med Johan Struwe, överläkare på Smittskyddsinstitutet.

Johan Struwe, överläkare på Smittskyddsinstitutet chattade med Aftonbladets läsare i dag. Läs hela chatten här.

Johan Struwe säger: Hej ! Välkomna till chatten med era frågor - nu kan vi börja!

Anna säger: Hej! Jag är jätte-jätteallergisk alltså jättehögt sånt där ig-värde. Ingen vet väl hur vaccinet skulle slå på mig eller om jag blir ännu mer allergisk av mer "skit" i kroppen?

Johan Struwe säger: Hej ! Om du är allergisk mot ägg ska du inte ta vaccinet.

Humlan säger: Vad är det jag hör om att vaccinet kan vara farligare än influensan själv? Ligger det någon fakta i det?

Johan Struwe säger: Hej ! Nej det finns inget stöd för det. Enstaka personer kan dock få allvarliga biverkningar som just i det fallet kan vara besvärliga.

Erik säger: Kan man ha svininfluensan flera gånger?

Johan Struwe säger: Nej, inte som det ser ut i sin nuvarande form.

aija säger: Hej, jag undrar varför barn under 3 år ej rekommenderas att ta sprutan? men barn över 3 jo, är vaccinet farligt åt mindre barn?

Johan Struwe säger: Hej ! Detta är en fråga för läkemedelsverket och har, såvitt jag vet, att göra med bakgrundsdokumentationen och hur många i olika åldrar som fått vaccinet.

kjell. säger: hej johan,kostar vaccinet något, räcker det med en spruta?

Johan Struwe säger: Hej ! Vaccinet är kostnadsfritt. Det är inte klart än om det räcker med en dos eller behövs två, data håller på att samlas in.

Ak säger: Hur ser smittspridningen ut i dag? Hinner man få vaccin innan det är försent?

Johan Struwe säger: Hej! Smittspridningen är i uppåtgående. Möjligen kan den bromsas lite av höstlovet. Målsättningen är att vaccinera så mycket det går allteftersom vaccinet kommer in - vilket ytterligare kommer att minska spridningshastigheten.

Lena säger: Hej! Jag undrar om man med säkerhet vet att det inte är någon risk för fostret att vaccinera sig när man är gravid?

Johan Struwe säger: Fråga för läkemedelsverket - jag har inte hört något som säger det. Rimligen större risk för fostret om modern blir svårt sjuk.

En som inte vaccinerar sig säger: hur kan det komma sig att någon kan smita före kön? tänker nog inte vaccinera mig, känns onödigt vilka biverkningar kan man få om man har haft influensan? (inte vaccinet) /Ammie

Johan Struwe säger: Hej! Tilldelningen av vaccin bestäms lokalt - kan inte svara på den frågan. Vanligaste risker med influensa är att få lunginflammation direkt av viruset eller i efterförloppet av bakterier.

Moderator säger: Läkemedelsverket chattar i morgon klockan 10. Då kan ni ställa fler frågor om vaccinet. Vi fortsätter med frågor till Johan!

Ulrika Ã. Jondelius säger: En fråga till: En kompis som är sjuksyster sa att en läkare sagt att han inte skulle ge sina egna barn någon spruta om de var under 15 år. Över 18 år tyckte han den personliga gränsen gick? Hur resonerar politiker, läkare och forskare som har egna små barn? Så inte alla vi andra som "inte riktigt vet" ger våra barn spruta - medans "de som vet" inte ger sprutan till sina egna barn?

Johan Struwe säger: Hej ! Det har ju gjorts ett omfattande arbete för att bedöma den kunskap som finns och ge de rekommendationer som nu finns. Det finns många små barn som behövt sjukhusvård under pågående influensan. Sedan är det ändå ett individuellt val i slutet. Man får lita på att experterna föröker göra en så bra analys som det går.

Anneli säger: Det har sagts att det är en mild influensa. Har några barn avlidit i Sverige pga den här influensan?

Johan Struwe säger: Hej! Nej.

Ella säger: Vilka är det som dör av svininfluensan? De som är svaga och sjuka eller dör helt friska med? Ska man ta vaccinet för att skydda andra eller sig själv isåfall?

Johan Struwe säger: Hej ! c:a 2/3-3/4 har haft underliggande ruiskfaktorer men en del har alltså varit tidigare friska. Man tar vaccinet både för sin egen och andras skull - det går inte att säga att du inte kan bli svårt sjuk även om du tidigare är frisk (även om risken är liten).

Ulrika Ã. Jondelius säger: Jo, nu kom jag på en sak till. Om jag nu själv har "Svinis". Vad bör jag vara uppmärksam på så jag kontaktar vården i tid och hur länge bör jag hålla mig borta från exempelvis jobbet? När smittar jag och när är jag smittfri? Bör jag ta spruta trots att jag ev. redan har haft influensan?

Johan Struwe säger: Om du är frisk för övrigt räcker det att kontakta vården om du t.ex. har svårt med värtskeförsörjning eller svårt att andas. Ring sjukvårdsrådgivningen om du är osäker - åk inte till akuten direkt. Smittan avtar efter 5-7 dagar, du bör ju ha varit feberfri hemma några dagar, se exakta svar på krisinformation.se. Om det inte rör sig om laboratoriebekräftad influensa kan du vaccinera dig, finns annat som ger liknande symtom.

tim säger: Jag har varit sjuk i svininfluensan i 5 dagar nu, i vilket skede brukar lunginflamationen sättas in?

Johan Struwe säger: Lunginflammation av virus kommer i början, bakterier något senare.

Kurt säger: Hej, Är det sant att den sk svininfluensan muterat i Norge?

Johan Struwe säger: Har inte hört något om det.

christian säger: Hej Johan, Är inte influensaoron lite väl överdriven, En av min kompisar hade bekräftad svininfluensa men tyckte att den var som en vanlig flunsa. Verkar vara en hysteri kring detta. peppar peppar.....

Moderator säger: Nu är chatten strax slut. Vi tar in en sista fråga.

Moderator säger: Efter Johans svar på Christians fråga.

Johan Struwe säger: Beror lite på hur man resonerar. Totalt sett riskerar väldigt många att bli sjuka om man inte gör något, då blir ganska många svårt sjuka o ett antal dör. Det vill vi ju undvika om det går. För varje enskild inidivid är ju risken för allvarliga bekymmer tämligen liten - och den minskar ytterligare om vi förebygger spridning genom vaccination.

jim säger: Hej, kan man ha svininfluensan i sig så att säga men ändå inte känna av det?

Johan Struwe säger: Ja infektioner helt utan symtom kan förekomma men är inte så vanligt vid influensa.

Moderator säger: Då tackar vi Johan Struwe för att han chattat! I morgon klockan tio kan ni ställa alla frågor om vaccinet till Jan Liliemark från Läkemedelsverket.

Johan Struwe säger: Tack för alla frågor!