Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Oro hos M - så ska de spurta inför EU-valet

Publicerad 2014-05-22

Oron är stor inom Moderaterna för att deras sympatisörer inte ska ta sig till valurnorna på söndag.

Därför lanserar man nu en ny spurtkampanj under valrörelsens sista dagar.

– Vi upplever att väljare säger att de ska rösta på oss i riksdagsvalet, men de är osäkra om de ska gå och rösta alls nu på söndag, säger partisekreteraren Kent Persson.

Just nu turnerar toppkandidater och höga partiföreträdare land och rike runt för att få väljare att rösta på just deras parti i valet till EU-parlamentet på söndag. I dag gjorde Stefan Löfven flera platser i Skåne och i morgon åker han vidare till Göteborg.

I kväll ska statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) kampanja i Huddinge. De båda ska knacka dörr och dela ut kampanjmaterial.

Oro för mobilisering

Men samtidigt finns nu en oro inom Moderaterna för att deras sympatisörer ska ta sig till valurnorna på söndag. Precis som för Socialdemokraterna så har man valresultaten i EU-valet allt som oftast legat under riksdagsvalet.

– När vi är ute och pratar med människor upplever vi att många som ska rösta på Moderaterna i höst fortfarande är osäkra på om de ska gå och rösta alls nu på söndag, säger partisekreteraren Kent Persson (M).

Därför lanserar man nu en spurtkampanj. Under valets sista tre dagar ska man knacka dörrar över hela landet, tala med 50 000 väljare och man har tryckt upp över en halv miljon affischer, flygblad och brev som ska delas och skickas ut.

"Det tar bara några minuter att rösta"

Enligt Kent Persson är det allra viktigaste just nu att mobilisera de egna väljarna.

– Vi måste berätta för dem att det är viktigt att gå och rösta även i det här valet. Vi vill dra vårt strå till stacken och få ett högre valdeltagande, men det är också viktigt att mobilisera våra moderater som är lite osäkra, säger han.

Budskapet som nu går ut till kampanjarbetarna är tydligt:

– De ska trycka på att det är bara tar några minuter att rösta, men att resultatet varar i fem år. Vi vill att de ska rösta för jobb, ansvar och öppenhet. Så tar vi vår del av ansvaret och påverkar Europa åt rätt håll, säger han.

Han vill också tona ned den påverkan som han tror partiets toppkandidater har i slutet av valrörelsen.

– Det är viktigt att alla moderater nu tar sin del av ansvaret. Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt deltar aktivt i valspurten för att prata med människor. Men i grund och botten måste alla ta ansvar landet, framför allt våra kampanjare ute i landet.

Har inget specifikt mål

Kent Persson vill inte säga vilket valresultat som han skulle vara nöjd med när rösterna räknats på söndag.

– Vår utgångspunkt är att vi hamnat på 18 procent två val i rad. Vårt fokus är att genomföra en så bra valrörelse som möjligt där vi pratar med väljarna och får dem att förstå att det är viktigt att rösta.

Men vilket resultat skulle du vara nöjd med?

– Vi har inte satt något mål. Utgångspunkten har varit att vi gjort två 18-procentsval de senaste gångerna. Man går så klart alltid in i en valrörelse med ambitionen att göra så bra valrörelse som möjligt, även resultatamässigt. Men det är också viktigt att man genomför valrörelsen på ett bra sätt, eftersom vi nästan direkt kommer gå in i nästa valrörelse inför riksdagsvalet.

Följ ämnen i artikeln