Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

"1,4 miljoner ebolafall - skräcksiffror vi nu måste göra allt för att undvika"

Uppdaterad 2014-09-25 | Publicerad 2014-09-24

Vem ska vi tro på?

Antalet beräknade ebolafall varierar kraftigt beroende på vem som uttalar sig.

Från 20 000 fall i november - till uppemot 1,4 miljoner fall i januari.

Det är fasansfulla siffror som vi måste gör allt för att undvika.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att fler än 20 000 personer kommer att ha smittats av ebola i början av november om ingenting görs. Det är en förskräckande siffra men ändå en droppe i havet jämfört med de hårresande beräkningarna från amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC.

CDC beräknar att 550 000 personer kan ha smittas bara två månader senare, i januari 2015.

Den mycket smittsamma sjukdomen sprider sig sedan i mars med explosionsartad fart i Västafrika. Var tjugonde dag dubbleras antalet fall i Sierra Leone, det värst drabbade landet. Underrapporteringen är dock stor och man räknar därför med 2,5 sjuka per rapporterat fall.

Om absolut ingenting görs kan dock antalets sjuka komma att uppgå till fasansfulla 1,4 miljoner i januari, enligt CDC. Beräkningarna baseras på statistik för perioden 31 december 2013-14 september 2014.

Men inte ens CDC tror tack och lov på sina egna skräcksiffror. Dessa ska i stället ses som ett illustrativt exempel på att man kan göra enorm skillnad med effektiva insatser.

Dödligheten vid ebola är mycket hög och har vid olika utbrott varierat mellan 25 och 90 procent. Den är emellertid avsevärt lägre bland dem som fått bra sjukvård än bland dem som inte alls fått vård.

För att kunna stoppa smittan måste enligt CDC, dock 70 procent av alla sjuka få vård - på sjukhus, särskilda behandlingsenheter för ebola, i hemmet eller lokala enheter.

Men det är bråttom. Varje fördröjning innebär en kraftig ökning av antalet sjuka och döda.

Liberia och Sierra Leone hör till världens fattigaste länder och har en svag hälsosektor efter åratal av konflikter. Hela sjukvården riskerar att braka samman utan hjälp utifrån.

Vi har reagerat och agerat alldeles för sent. Många sjukdomsfall och dödsfall hade kunnat förhindras med tidigare insatser från omvärlden.

Men nu har världssamfundet vaknat. FN:s generalförsamling beslutade i fredags om motoffensiv. Det är enligt FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson första gången som FN sätter upp en organisation som omfattar hälsa, humanitärt bistånd, utveckling och säkerhetsfrågor. USA kommer att skicka 3 000 soldater för att bistå sjukvården.

Och här i Sverige - behöver vi oroa oss? Nej, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Här finns nämligen allt som saknas i de värst drabbade länderna: en hög beredskap och välutvecklad sjukvård.