Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Övervikt kan vara bra för hjärtat

Publicerad 2014-06-16

Att viss övervikt kan minska risken att dö i hjärtinfarkt har studier visat förut. Men resultaten har varierat.

Norska forskare kan vara en förklaring på spåren: Att det är kvinnor med viss övervikt som är skyddade.

– Det nya är att detta gäller endast hos kvinnor och inte hos män, säger professor Jöran Hjelmesaeth.

Den så kallade "fetmaparadoxen" – att dödligheten bland hjärtsjuka med viss övervikt är lägre – har diskuterats i många år. Trots det har ingen tittat på eventuella könsskillnader i resultaten.

– Vi tycker också att det var konstigt, det var ett av skälen till att vi valde att genomföra studien. Det nya är att detta gäller endast hos kvinnor och inte hos män, säger Jöran Hjelmesaeth, professor vid sjukhuset i norska Vestfold.

I 60-årsåldern

Han har medverkat vid studien tillsammans med sina kollegor och forskare från universitetssjukhuset i Haukeland, universitetet i Oslo och universitetet i Bergen.

Studien bygger på runt 3 000 män och 1 000 kvinnor som forskargruppen har följt i många år. De kommer från området kring norska Bergen och var i 60-årsåldern när studien inleddes.

De hade kärlkramp eller misstänkt hjärtsjukdom. Tre fjärdedelar har diagnosticerat trånga blodkärl kring hjärtat.

Patienterna har delats in i grupper utifrån kön och BMI: normalviktiga, överviktiga och feta.

Risken att dö är 50 procent lägre bland kvinnor med viss övervikt, medan övervikten inte verkar ha gjort någon skillnad för männen.

Men det går ändå inte att dra några säkra slutsatser av forskargruppens resultat.

Osäkerhetsfaktorer

– Man måste forska vidare. Vi kan inte säga något säkert om orsak eller verkan, vi har inte bevis för det, säger Jöran Hjelmesaeth.

De har inte tittat på andra faktorer som till exempel hur pass fysiskt aktiva patienterna är.

– De normalviktiga kan ha varit sjukare och haft andra sjukdomar utöver hjärtproblemen. Det finns många osäkerhetsfaktorer, säger Jöran Hjelmesaeth.

Kvinnor med viss övervikt, ett BMI på mellan 25 och 30, behöver sannolikt inte oroa sig så mycket för sin vikt. Snarare ska de tänka på att vara fysiskt aktiva.

BMI är inte nödvändigtvis det bästa måttet i sammanhanget, eftersom bukfetma är farligare än fett på rumpa och lår. De som bedöms vara överviktiga enligt BMI kan också ha kraftigare muskulatur.

Joep Perk, professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar, kallar BMI för ett "trubbigt mått".

– Det är ett mått som vi har gått alltmer ifrån. Bukfett är det stora problemet. Studien hade varit mer intressant om man hade tittat på midjemått. Det säger de ju själva också, att den kvinnliga fetman ser annorlunda ut. På rumpa och lår är det inte alls lika farligt, säger han.

”Gå inte upp i vikt”

Själva begreppet "fetmaparadoxen" har under den senaste tiden dessutom ifrågasatts alltmer av hjärtläkarna inom European Society of Cardiology, uppger Joep Perk.

Han anser precis som Jöran Hjelmesaeth att man inte ska dra för stora växlar på resultatet.

– Det är bra att man studerar det men man har gjort lite för lite. Slutsatsen ska man vara väldigt försiktig med. Framförallt ska man inte rekommendera friska kvinnor att gå upp i vikt, säger Joep Perk.