Cancerpatient obehandlad i sju år
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-21
Vården följde inte upp inte förändringar i njuren
Vården missade att följa upp en tumörbildning hos en 63-årig kvinna.
Sju år senare upptäcktes tumörer i njuren, bröstkorg, lungor och skelett.
Men Socialstyrelsens granskning visar att det gått för lång tid för att kunna ta reda på vem som bär ansvaret.
Det var i januari i år som den 63-åriga kvinnan uppsökte medicinkliniken på Lindesbergs lasarett. Hon hade då problem med trötthet och kraftlöshet och hade dessutom fått allt svårare att gå.
En röntgenundersökning visade att kvinnan hade en njurtumör med dottersvulster i bröstkorg, lungor och skelett.
Sökte vård redan 1999
Det som gör att historien blivit ett ärende för Socialstyrelsen är det faktum att det redan kvinnan redan 1999 sökte vård hos vårdcentralen i Lindesberg.
Efter besöket där och två röntgenundersökningar, en vid lasarettet i Lindesberg och en vid Universitetssjukhuset i Örebro, visade det sig att kvinnan hade en cysta i buken samt vissa förändringar i njuren.
Cystan visade sig vara stor och opererades bort tillsammans med äggstockar, äggledare och livmoder. Kvinnan skrev sedan ut och kallades inte till några återbesök. Förändringen i njuren följdes med andra ord aldrig upp.
Remisshantering känd risk
Det är frågan om varför denna uppföljning aldrig gjordes och vem som har ansvar för det som Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet har utrett.
Utredningen pekar på att remisshantering mellan olika vårdinstanser är en välkänd risk inom vården. Man nämner också att Socialstyrelsen arbetat med extra tillsyn för att förbättra just remisshanteringen.
Men exakt vem som har haft ansvaret i fallet med den 63-åriga kvinnan kan de inte svara på. Detta eftersom det gått så lång tid sedan de första undersökningarnas gjordes.