Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

NK:s nya design – sov som en hemlös

Publicerad 2012-02-05

Kritikerna rasar mot kampanjen – som nästan har sålt slut

Hoptejpade kartonger som motiv på påslakan.

Lyxvaruhuset NK:s nya design kallas smaklös och vidrig.

– Hemlöshet ska inte banaliseras, säger Yvonne Borg på Stockholms stadsmission.

SAMVETESDESIGN?  Påslakanen med de hoptejpade kartongerna säljs under parollen ”Design with a conscience”.

Det holländska designföretaget Snurks påslakan med mönster av hoptejpade kartonger, för 700 kronor styck, tycktes onekligen locka många köpare på exklusiva varuhuset NK i Stockholm i går eftermiddag.

– Det har gått åt en hel del. Ute i butiken är de nästan slut, berättar en säljare.

I sociala medier är de dock inte lika populära.

”Det är så jag tror jag spyr. Överklassen gör design av andras problem. Riktigt j-a vidrigt” kommenterade exempelvis signaturen Hampus Eckerman på designern Stefan Nilssons blogg.

”Värdeladdade”

Nilsson har tillsammans med NK köpt in produkterna i den nya designsatsningen, som säljs under temat ”Design with a conscience”.

– Tanken är att se om design kan ha ett annat värde än att bara vara vackert. Produkterna är värdeladdade och säljs nu på ett värdeladdat ställe. Ambitionen är skapa en medvetenhet om att allt runt omkring oss inte alltid är så bra, säger Stefan Nilsson.

”Något har gått fel”

Kritikerna menar också att NK och designföretaget på ett osmakligt sätt utnyttjar hemlösas situation i eget syfte.

– De som köper påslakanet kommer kanske inte att gå hem och sova gott i det, det är inte det som är syftet. Man köper det för att visa sin medvetenhet. Och överskottet av intäkterna från Snurks produkter går till unga hemlösa, säger Jörgen Eriksson, avdelningsansvarig på NK.

Yvonne Borg på Stockholms statsmission uppskattar engagemanget, men poängterar att debatten riskerar att hamna någon annanstans.

– Det finns säkert ett gott initiativ här, men något tycks ha gått fel. Den som skänker pengar till hemlösa ska få en god känsla i kroppen. Men att lägga sig i de här lakanen ... Jag tror inte att den känslan är särskild god, säger hon.