Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

”Affären har kostat oerhört mycket”

Publicerad 2011-12-27

Juholts katastrofhöst fortsätter i en rekordtung vinter

Håkan Juholt rekordrasar i Aftonbladet/Sifos nya mätning och kan nu summera ett katastrofalt år.

Förtroendet för honom är det lägsta någonsin för en S-ledare i mätningarnas 16-åriga historia.

– Det är oerhört tung uppförsbacke för Socialdemokraterna, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Håkan Juholts katastrofhöst har förvandlats till en fortsatt tung vinter. I dag publicerade Aftonbladet/Sifo en mätning som visar att förtroende för S-ledaren, som nu suttit nio månader på sin post, ligger på katastrofalt låga nivåer. Bland svenska partiledare är det nu bara Jimmie Åkesson (SD) som ligger värre till.

Sedan förra mätningen, i juni 2011, har Håkan Juholt rekordrasat med 13 procentenheter, och i dag har bara 16 procent av väljarna förtroende för honom. Läget är illa även i de egna leden. Bara 48 procent av S-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Håkan Juholt.

Inte oväntat

Enligt den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld, så kommer siffrorna inte oväntat.

– Det var uppenbart att partiets och Juholts katastrofala höst skulle leda till en förtroendeminskning. Han har upplevt det värsta av två världar, redan från början låg han sämre till än Mona Sahlin i mätningarna. Aldrig tidigare har Socialdemokraterna valt en så okänd partiledare och väljarna har inte förtroende för någon man inte känner till. Sedan, med det som har hänt efter, har läget blivit ännu värre, säger han.

Enligt Bjereld blev frågan om Juholts person aktuell redan under hans första tid som partiledare, när det kom fram att hans sambo Åsa Lindgren dömts för förskingring mot sin förre arbetsgivare.

– Många tyckte att han borde ha informerat valberedningen om det, det hade han inte gjort. Det satte fokus på honom som skakig redan från början. Sedan följde hans olika uttalanden om Libyeninsatsen, där ingen i partiet gick ut och försvarade honom. Där tappade han mycket förtroende internt och det gav även en medial spinn som visade på hur Juholt kommer att fungera, säger Ulf Bjereld.

”Affären kostade mycket”

Men även om Juholt från början hade lägre förtroendesiffror än sin föregångare så pekade opinionssiffrorna ändå uppåt. Strax innan Aftonbladets avslöjande om S-ledarens hyresaffär – var partiet uppe på 35 procent i vissa mätningar.

– Affären kostade oerhört mycket. Det är det värsta drev en svensk politiker har överlevt utan att behöva avgå. Redan under Sahlins tid upplevde S en stor kris. Det är inte Juholt som är orsak till den, men han har heller inte lyckats hjälpa partiet alls att vända krisen, säger Bjereld.

Frågan alla ställer sig nu är huruvida Håkan Juholt kan sitta kvar på sin post, när hans förtroende dalar och hans parti har störtdykt i opinionen.

– Det är en svår uppgift att vända, men det går inte att säg att det är helt kört. Man ska inte glömma bort att de rödgröna ledde med 20 procentenheter i opinionen för fyra år sedan. Då dödsförklarades alliansen, men sedan lyckades de ändå vinna valet. Oväntade vändningar kan inträffa, men uppförsbacken för Juholt och partiet är oerhört tung. Snart måste det nog börja komma tecken på att det börjar vända. Många socialdemokrater är i dag så dystra att en liten stabilisering skulle tolkas som att läget är på väg att vända. Då kommer Juholt att få fortsatt förtroende, säger Ulf Bjereld.

Vägrat uttala stöd

Under hösten har flera tunga S-företrädare vägrat att uttala direkt stöd för Juholt – något som visat på hans stora problem med det interna stödet. En av dem som figurerat i de sammanhangen är Thomas Östros.

– Det är svårt för Juholt. Partiet gör nu anspråk på att bli öppnare och ha högt i tak, då kan man inte lägga munkavle på folk. Men internt så har Östros utspel setts som ett sätt försöka stärka högerfalangen i partiet, och det har retat upp vänstern och de som befinner sig i mitten tyckte att han var illojal. Så länge det inte finns någon allvarlig utmanare till Juholt, och det ser jag inte att det finns, så tror jag utspel som de Östros gjorde kommer att bli färre. Men samtidigt kan frustrationen i partiet också bli så stor att hans ställning urholkas och utspelen blir fler, säger Bjereld.