Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag har funnit en inre styrka”

Publicerad 2011-11-24

Håkan Juholt talar ut om krisen – och Östros

AVESTA. Nu erkänner Håkan Juholt att han inte har pratat med Thomas Östros sedan han blev partiledare i mars.

– Därefter har vi stött på varandra i riksdagsgrupper och annat, säger Juholt.

S-ledaren berättar också att krisen har fått honom att upptäcka nya sidor hos sig själv.

Det stormar rejält kring Socialdemokraternas partiledare. I flera veckor har han rest runt i landet för att be om förlåtelse, se väljarna i ögonen och prata politik, i går i Avesta.

– Räta på ryggen kamrater, uppmanar Håkan Juholt från scenen.

Själv tänker han inte att gömma sig eller avgå. Men han erkänner att det stundtals har varit väldigt jobbigt. Särskilt första veckan efter Aftonbladets avslöjande om det dubbla hyresbidraget.

”En i laget”

Han säger också att han har upptäckt nya styrkor hos sig själv.

– Jag har funnit en inre styrka som jag inte visste att jag hade. Jag har blivit väldigt övertygad, och har också bevisat, att jag klarar av smällar.

De många turerna har fått många att tvivla på Juholts förmåga att leda sitt parti. Förra statsrådet Thomas Östros vägrade att uttala förtroende för honom i söndags.

Håkan Juholts kommentar till detta blev att han och Östros ”för en ständig dialog”, vilket snabbt motsades av Östros.

Nå, hur är det egentligen?

– När jag blev ordförande var det viktigt att lyssna in vad han ville göra och också tala om för honom vilka olika uppgifter jag tror han skulle kunna jobba med. Det var viktigt att han kände att han var en i laget. Därefter har vi stött på varandra i riksdagsgrupper och annat. Men samtalen oss emellan, dem har vi tagit tidigare.

Och Mona Sahlin kan inte svara på om hon tror att du leder partiet 2014. Hur tolkar du det?

– Jag lämnar tolkandet till andra. Jag konstaterar att jag har ett starkt stöd runt om i landet, också för den politiska kurs jag valt. Mona och Thomas är duktiga företrädare för partiet som jag har stor respekt för, det räcker med det.

Tv-bråk

Även om tv-debatterna har det blivit bråk. Enligt Juholt finns en uppgörelse mellan S, V och MP om att inte godta SVT:s upplägg där oppositionen inklusive Sverige-demokraterna står samlad jämte varandra. Det förnekar MP.

Du ska ha sagt till din partistyrelse att det finns en skriven överenskommelse?

– Jag har mycket noga lyssnat in den kritik som Miljöpartiet och Vänsterpartiet hade inför upplägget på debatten och hur vi såg på framtida debatter.

Vad menar du med det?

– Nu pågår det en diskussion om hur det ska vara framöver. Och jag vill inte på något sätt riskera att det inte snabbt blir en debatt, jag är angelägen om att statsministern får ställas till svars.

Nästa vecka inleds en ny mardrömsvecka för S-ledaren. Bland annat publiceras SCB:s stora väljarbarometer som många socialdemokrater fruktar. Inte heller Håkan Juholt vågar tro att väljarflykten hejdats.

Tror inte på lyft

– Att SCB på något sätt skulle visa att vi är på väg upp, tror jag inte. Vi har inte kommit ut med någon politik.

Tror du att det kommer att förändras?

– Jag tror att vi får ett starkt opinionsstöd under hela nästa år. Och i takt med att politiken får tala så kommer vi att stärkas.