Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Serbiens president – ”Var inget folkmord”

Publicerad 2012-06-02

Sista vilan Här begravs 307 sju av de cirka 8 000 personer som dödades i Srebrenica 1995. Ceremonin ägde rum på en begravningsplats, där 3200 offer redan ligger begravda. De 307 kropparna har grävts fram ur massgravar i östra Bosnien.

8 000 muslimska män och pojkar dödades i Srebrenica under elva dagar i juli 1995.

Massakern har kallats ”den värsta sedan andra världskriget”.

Men enligt Serbiens nye president har ett folkmord aldrig ägt rum.

Vann valet SNS-ledaren Tomislav Nikolic vann det serbiska valet den 20 maj.

Nyvalde serbiske presidenten Tomislav Nikolic har redan hamnat i hetluften.

– Det var inget folkmord i Srebrenica. I Srebrenica begicks allvarliga krigsbrott av vissa serber som ska hittas, åtalas och straffas, sa han i en intervju med montenegrinsk tv nyligen, skriver Guardian.

Fastställt folkmord

Att massakern var just ett folkmord fastställdes redan 2004 av ICTY, Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, i samband med att man åtalade general Radislav Krstić för sin delaktighet i dåden.

Och sex år senare, 2010, röstade det serbiska parlamentet igenom en resolution där de officiellt bad om ursäkt för Srebrenicamassakern.

Men den nyvalde presidenten är alltså av en lite annan åsikt.

– Det är väldigt svårt att åtala någon och bevisa att en händelse bör klassas som folkmord, tillade Tomislav Nikolic, som är ledare för det högerinriktade SNS-partiet (Serbian Progressive Party).

Bosniens president upprörd

Uttalandet har upprört bland annat Bakir Izetbegovic, som – tillsammans med en kroat och en serb – är en av tre presidenter i Bosnien.

Han säger att uttalandet är en förolämpning mot de drabbade.

– Att förneka folkmordet i Srebrenica… kommer inte att bana väg för ökat samarbete och förståelse i regionen. Det kan snarare skapa nya problem och missförstånd, säger han.

8 000 döda

Srebrenicamassakern ägde rum mellan den 11 och 22 juli 1995.

2 000 av de totalt 8 000 kropparna som hittades är fortfarande oidentifierade.

De bosnienserbiska styrkornas ledare under massakern, general Ratko Mladić, greps den 26 maj 2011 och står nu åtalad vid den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmordet.