Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Första avtalet klart

Publicerad 2011-12-12

Så mycket får anställda inom teknikindustrin

Nu blir det klirr i kassan för arbetarna inom teknikindustrin.

Det första stora löneavtalet är i hamn och ger de anställda löneökningar på 3,0 procent över 14 månader, vilket motsvarar 730 kronor i månaden för en normallön.

  – Det här är de näst högsta nivåerna i industriavtalets historia, säger Stefan Löfvén, IF Metall.

De gamla avtalen löpte ut den 30 november. Eftersom parterna fram till dess inte själva hade lyckats komma överens kopplades medlare in för att lösa knutarna. Deras bud var ett 13 månader långt avtal med 2,6 procents löneökning i månaden för de anställda. Budet accepterades av arbetsgivarna - men förkastades av facken som krävde mer, 3,7 procent, eftersom man ansåg sig ha fått stå tillbaka tidigare.

"Payback-time"

– Löneökningarna har varit väldigt låga. Nu, när läget är bättre, måste vi upp till vanliga nivåer. Det är payback-time, sa Stefan Löfvén, IF Metalls förbundsordförande, till Aftonbladet i förra veckan.

För att göra ett sista försök att försöka lösa knutarna extrainkallades förbundens förhandlingsdelegationer i helgen. Efter många diskussionen kunde arbetsgivare och fack slutligen skaka hand på ett avtal - klockan fem i morse.

– Det här är bra, men man vill alltid ha mer. Det innebär tre procent för våra medlemmar från dag ett, säger Löfvén, på en presskonferens i dag.

Hur kan du vara nöjd, ni hade ju krävt 3,7 procent?

– Det här är de näst högsta nivåerna i industriavtalets historia. Det motsvarar en nivåhöjning på 81 procent jämfört med vad vi krävde.

300 000 anställda

Avtalet rör cirka 300 000 anställda i IF Metall, Unionen och Sveriges ingenjörer och ger löneökningar på 14 månader. Räknat på snittlönen, cirka 24 300 kronor för Teknikavtalet, innebär det en löneökning på i genomsnitt 730 kronor i månaden. Avtalens lägsta löner samt ob- och skifttillägg ökas också med 3,0 procent.

– Vår bedömning är att avtalen ger förutsättningar för reallöneökningar under 2012 liksom att svensk industris konkurrenskraft bibehålls så att jobben inte äventyras, säger Löfven.

Inte nöjda

Teknikarbetsgivarna är inte helt nöjda med avtalet, men menar att det är bättre än alternativen – konflikt på arbetsmarknaden.

– Kostnadsökningen är hög i synnerhet då vi ser framför oss en kraftig nedgång i ekonomin. Men efter långa förhandlingar och svåra överväganden har vi kommit fram till ett avtal som är bättre än alternativen, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson i ett pressmeddelande.

Avtalet motsvarar en årskostnad  på 2,6 procent för företagen, enligt Teknikarbetsgivarna.