Migrationsverket: Asylsökande kan få sova på gatan
Publicerad 2015-11-13
Boendekrisen är nu så akut att asylsökande kan tvingas sova på gatan – redan i helgen.
Migrationsverket har informerat berörda myndigheter om läget.
– Barnfamiljer kommer att undantas, men vuxna ensamma män kan komma att få sova ute, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.
Att läget är svårt i flyktingmottagandet är känt sedan en tid tillbaka. Migrationsminister Morgan Johansson (S) har slagit fast att gränsen för vad Sverige klarar är nära.
Nu ser det dock ut som att den gränsen är passerad.
Under morgonen har Migrationsverket informerat Sveriges kommuner och landsting, SKL, länsstyrelserna och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, om det akuta läget.
Enligt Fredrik Bengtsson är det nu mycket stor risk för att människor kommer att tvingas bo på gatan.
– Det kan inträffa redan i helgen, säger han.
Män drabbas i första hand
Migrationsverkets presschef framhåller att man kommer att tvingas prioritera bland de asylsökande. I första hand kommer man att försöka hitta tak över huvudet åt barnfamiljer.
– Barnfamiljer kommer vi att lösa, de ska inte hamna i den situationen. Men det kan mycket väl bli så att ensamstående män kan få sova ute, säger Fredrik Bengtsson.
– Vi har en verklighet att hantera och vi har flaggat för det här under lång tid. Vi jobbar dag och natt men vi får inte loss de boenden vi behöver på grund av byråkratiskt krångel.
Bara sedan i september har Migrationsverket registrerat 80 000 asylsökande. Man har även upplåtit sina egna lokaler för att hysa dem som kommer och tält står uppställda som mottagningsenheter.
Men flera tänkbara evakueringsbostäder kan inte tas i bruk – på grund av bland annat bygglovskrav och överklagandeprocesser som stoppar upp och försenar.
– Det kan till exempel handla om en camping som inte får tas i bruk som asylboende för att det då är en annan typ av boende. Och samtidigt överklagas i praktiken varenda upphandling vi gör, vilket nästan varje gång följs av ett beslut från domstolen om att det inte får tas i bruk förrän ärendet är avgjort. Det kan finnas 2 000-3 000 platser färdiga som inte får användas, säger Bengtsson.
Reglerna inte anpassade för dagsläget
– Vi har i dag ett regelsystem som är jättebra och rättssäkert, men det är inte anpassat för den situation som Sverige befinner sig i just nu. Den dagen det verkligen står klart – och den dagen är nu väldigt nära – att människor verkligen hamnar på gatan då kanske någonting görs.
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) har satt i gång ett arbete för att förenkla regelverket. Det är just nu ute på remiss och väntas kunna tas i bruk i mitten av december.
FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt
Hjälp, vad händer? Vi förklarar