Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Föräldrarnas ilska mot nya lagförslaget

Uppdaterad 2016-05-12 | Publicerad 2016-04-09

Det var starka känslor när narkolepsidrabbade barn och föräldrar ställde Gabriel Wikström mot väggen.

350 svenska barn fick sjukdomen efter pandemivaccinet 2009 och nu vill de ha ersättning från staten.

Ett lagförslag är på gång men ministern vek sig inte om maxtaket på tio miljoner.

– Det är som ett knivhugg, säger Anna Hildingsson.

Det var mycket starka känslor när föräldrar, narkolepsisjuka barn och ungdomar och deras anhöriga ställde folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till svars under en frågestund under fredagen.

– Hur ska jag kunna säkerställa min sons framtid? Det enda jag gjorde mellan 30 och 40 år är att slåss mot myndigheter, myndigheter och myndigheter. Det här är ingen sjukdom – det är ett fängelse, säger en man i publiken.

Han möttes av applåder.

Omkring 350 barn fick diagnosen narkolepsi efter att ha tagit vaccinet Pandemrix mot svininfluensan 2009 och 2010, men även ett antal vuxna drabbades.

Vill stoppa förslaget

Runt om i den fullsatta kongresslokalen i Folkets hus vid Norra Bantorget i Stockholm satt familjer vars liv slogs omkull efter massvaccinationen. Runt 160 personer var där.

I maj väntas riksdagen klubba igenom ett beslut om en ny lag för ersättning till dem som drabbades. Läkemedelsbolaget som tillverkade Pandemrix friskrevs från allt ansvar.

Narkolepsiföreningen bjöd in ministern i syfte att stoppa lagförslaget – man menar att maxtaket på 10 miljoner per drabbad inte kommer att räcka livet ut.

Men Gabriel Wikström var tydlig – han kommer inte att lyfta taket.

– Jag står för den här lagen, säger han från scen.

”Det är ingenting”

En upprörd förälder ropade rakt ut: Ni tvingade oss att ta sprutorna – ta konsekvenserna! Föräldrar i publiken torkade tårar ur ögonen. De tycker att regeringen borde ta ansvar för vad som hände efter den nationella vaccinationskampanj i samband med svininfluensan.

Maxtaket motiverade Gabriel Wikström med att de reglerna redan finns i Läkemedelsförsäkringen. I Norge och Finland får de drabbade full ersättning av staten, något föräldrarna tog upp flera gånger.

– Vi har kommit fram till en annan bedömning. Det är viktigt med likabehandlingsprincipen, säger Gabriel Wikström.

Direkt efter den en timme långa frågestunden lämnade ministern lokalen. Anna Hildingsson, 19, från Örebro, var besviken.

– Det är som ett knivhugg. Det är mycket om jag skulle få 10 miljoner bara idag, men de här pengarna ska vara ersättning för att jag inte kommer att jobba heltid någonsin. Det här är ingenting, vi vill ha ersättning för vad de gjorde mot oss, säger hon.

”Skulle ha samma känslor”

En stor del av de drabbade kommer troligtvis aldrig att kunna jobba heltid, därför menar de att 10 miljoner aldrig kommer att räcka hela livet. Men Gabriel Wikström var av en annan åsikt.

– När lagstiftningen togs fram gjordes bedömningen att tio miljoner skulle räcka, säger Gabriel Wikström över telefon till Aftonbladet en stund senare.

Förstår du föräldrarnas ilska?

– Jag kan försöka att förstå deras ilska och frustration. Jag fick en fråga hur jag själv skulle känna om det var mitt barn och mitt spontana svar är att jag förmodligen skulle bära på samma känslor, säger han.

– Men det handlar om att ta hänsyn till alla andra som också lider av en läkemedelsskada. Det råder en likabehandlingsprincip och det är mitt ansvar som minister.