Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Oro på förskola efter giftlarm

Publicerad 2016-09-14

Karlskrona. Föräldrar med barn på Stumholmens förskola är oroliga efter giftlarmet vid Kustbevakningens lokaler. De anser att kommunen måste undersöka marken, och får medhåll från personalen.

– Det är dags att ta prover i området. Det tycker jag. Här finns både hyresgäster och barn, säger Karin Jonsson Regnell, förskollärare på Stumholmens förskola.

Ett stenkast från Kustbevakningens lokaler i Karlskrona ligger Stumholmens förskola. Här går dagligen ett 30-tal barn. Förskolans lekplats ligger mitt emot Kustbevakningens tomt.

Larmet om att man funnit gift i marken vid Kustbevakningens lokaler har gjort flera föräldrar oroliga för sina barn.

– Jag har fått mejl från orolig förälder i dag och även något samtal. Jag har befunnit mig utomlands och har inte varit så tillgänglig, säger Daniel André, ordförande för föräldrakooperativet Stumholmens förskola.

”Är oroväckande”

Daniel André har barn på förskolan och han ser allvarligt på uppgifterna om gift i marken. Han kommer att ta kontakt med miljökontoret i Karlskrona under onsdagen.

– Det är oroväckande att vi har både barn och anställda som vistas på den här marken. Jag måste höra med kommunen om man har tagit prov vid förskolan, säger han.

Det var sommaren 2014 som ett reservaggregat för el gick sönder och släppte ut 1 200 liter diesel på tomten vid Kustbevakningens lokal. Under saneringen av dieseln hittade kommunen gift i marken. Det rörde sig om polycykliska aromatiska kolväten som är cancerframkallande.

Värdet låg strax över Naturvårdsverkets riktlinje för vad som anses hälsosamt.

– Det låg på 13 av 10 milligram per liter. Det tycker jag inte är särskilt mycket, säger Styrbjörn Bjarke, senior rådgivare Kustbevakningen.

Rapport om giftfyndet

Föroreningen fick ligga kvar i marken. Det skrev en rapport om saneringen och om fyndet av gift. Rapporten skickades till miljöförvaltningen. Rapporten har blivit aktuell eftersom nio anställda på Kustbevakningen insjuknat i allvarliga sjukdomar.

Fram till dags datum hade tjänstemän på miljöförvaltningen ännu inte gått igenom rapporten.

– Det är ingen som har granskat rapporten. Det är en prioriteringsfråga. Vi har mycket att göra, säger Magnus Lindofsson, chef miljöförvaltningen.

Han misstänker att det finns ytterligare mark på Stumholmen som är förorenad – dels eftersom ön har byggts med fyllmassa och dels för att det är ett gammalt militärt område.

Finns det inte anledning att ta fler prover och sanera marken?  

– Vi äger inte frågan. Vi ansvarade bara för saneringen av den tillfälliga dieselläckan. Det är länsstyrelsen som har det övergripande ansvaret för marken.

Kommer ni läsa rapporten framöver?

– Det är klart att vi ska titta på rapporten men jag vet inte när det blir.

Föräldrar och lärare vill att marken på Stumholmen undersöks grundligt.

– Vi vill ha fakta. Det är på tiden att man tar reda på hur det står till. Samtidigt är jag inte orolig. Jag har arbetat här i 22 år och jag vet ingen som har blivit sjuk, säger Karin Jonsson Regnell, förskolelärare Stumholmens förskola.

– Stumholmen måste ses över. Cirka 100 meter från Kustbevakningen ligger en sandstrand där det rör sig väldigt mycket folk. Det borde tas prover både där och vid vår förskola, säger en förälder som vill vara anonym.

Följ ämnen i artikeln