Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Storbrand på grekiska turistön

Publicerad 2016-09-11

Runt 300 brandmän, frivilliga och soldater kämpar mot flera skogsbränder på den nordgrekiska ön Thassos. En by och två kloster har evakuerats.

Nära infernot befinner sig hundratals svenska turister.

– Solen försvann bakom röken, säger Sarah Edbom, 41, från Karlstad.

Femton flygplan och helikoptrar vattenbombade på söndagen brandhärdarna på Thassos, som ligger i den nordöstra delen av den grekiska övärlden. De totalt fyra bränderna tros ha börjat i fredags kväll när blixten slog ner under ett oväder.

Runt 300 brandmän, frivilliga och soldater kämpar mot lågorna, skriver AP. Skogsbranden har skadat minst åtta bostäder i byn Kazaviti – som har evakuerats. Även två kloster har tömts på människor.

En brandman har skadats i samband med släckningsarbetet.

Sarah Edbom bodde några kilometer från närmaste brand, men åkte hem till Karlstad på lördagen, vilket var planerat sedan tidigare.

– När vi åkte med bussen från Potos var det tillräckligt stor rökutveckling för att solen skulle försvinna. Vid färjeläget kom det hela tiden nya brandbilar från fastlandet, säger hon.

Röken syns tydligt

Enligt Sarah Edbom syns röken även tydligt från fastlandet.

– När vi taxade ut på flygplatsen stod tre av de här helikoptrarna som vattenbombar och tankade, säger hon.

Den svenska researrangören Ving har i helgen gått ut med information via sms till sina 192 resenärer på Thassos.

– Det närmaste hotellet vi har från branden är 20 kilometer bort. Vi har skickat ut ett sms och berättat vad som händer och att man kan höra av sig till vår personal dygnet runt om det är något, säger informationschef Magdalena Öhrn.

– Det är fortfarande inga hotell eller hotellområden som är påverkade av elden.