Världens politiker och ledare om brexit

Publicerad 2016-06-25

Storbritannien har röstat för att lämna EU, och sänt en chockvåg genom Europa.

Under fredagen gav många världsledare, politiker och makthavare sin syn på brexit-beskedet.

Är brexit början på slutet för EU? Eller kanske början på något helt nytt? Få kan på midsommarafton, dagen efter att miljoner britter folkomröstat och beslutat om utträde ur den europeiska gemenskapen, svara på den frågan.

Klart står att valresultatet har fått EU – och världsmarknaden – att skaka ordentligt.

”Smärtsamt val”

Runtom i Europa och världen har ledande politiker, regeringschefer och makthavare under dagen kommenterat chockbeskedet.

Angela Merkel kallar brexit för ”ett slag mot EU och den europeiska enigheten", rapporterar AFP.

Frankrikes president Francois Hollande kommenterade i sin tur valutgången i fransk tv.

– Britterna har beslutat sig för att lämna EU. Det är ett smärtsamt val som jag respekterar. Frankrike kommer att fortsätta arbeta med detta land som är vår vän – våra raka relationer kommer att fortsätta.
Beskedet från Bryssel var i stora drag att EU beklagar, även om man förberett sig på möjligheten att britterna skulle rösta ut sig.

– Det går inte att dölja det faktum att vi ville ha ett annat resultat, sa EU:s permanente sordförande Donald Tusk i en första kommentar till den brittiska folkomröstningen.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker fyllde i lite senare på fredagen.
– I en fri och demokratisk process har det brittiska folket uttryckt sin vilja att lämna EU. Vi beklagar beslutet, men respekterar det.

På tisdagen samlas EU:s stats- och regeringschefer för ett sedan tidigare inbokat toppmöte i Bryssel. Då kommer även EU:s framtida form att tas upp. Inför toppmötet åker Donald Tusk på måndag till Berlin för att träffa förbundskansler Angela Merkel, Francois Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi.

Påven: ”Folkets vilja”

Även påve Franciskus, inte helt främmande för inre schismer inom Vatikanen, kommenterade under dagen valresultatet. Enligt Catholic News Service beskrev han det som “folkets vilja”, och tillade att det är allas vårt ansvar att ”garantera det bästa för människorna i Storbritannien och garantera en god samexistens på hela den europeiska kontinenten”.

Obama om valreslutatet

USA:s president Barack Obama har tidigare argumenterat passionerat mot brexit, gett sitt oreserverade stöd åt premiärminister David Cameron och hans linje samt uppmanat britterna att rösta för att stanna i EU.

På fredagen kommenterade han valresultatet, i en något mer återhållsam ton.

"Folket i Storbritannien har talat och vi respekterar deras beslut", sa Obama i ett uttalande.

Han underströk också att USA:s relation med Storbritannien och EU kommer att bestå och att de förblir ”oumbärliga samarbetspartner” trots brexit.

Demokraternas sannolika presidentkandidat Hillary Clinton pekade i ett uttalande på vikten av bibehållna goda amerikanska relationer med Storbritannien och övriga europeiska länder, skriver TT.

Men mångmiljardären och republikanernas presidentkandidat Donald Trump gläds åt utgången. Han kallade brexit ”storartat” och skyllde valresultatet delvis på Obamas inblandning. Han förutspådde också att fler EU-medlemmar kommer att hoppa av:

– Folk vill ta tillbaka sina länder. De vill ha självständighet på sätt och vis, det ser man över hela Europa, sa han.

Därtill gjorde han en koppling till sin egen valkampanj, och beskrev brexit-rörelsen som det globala folkupproret mot etablissemang och illegal immigration.

Jubel från Le Pen

Samtidigt jublar många EU-fientliga partier och högerpopulister runtom Europa.

"Hurra för britterna! Nu är det vår tur. Dags för en nederländsk folkomröstning!", kommenterar Geert Wilders, ledare för det antiislamska och EU-fientliga nederländska Frihetspartiet (PVV).

Även Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten, twittrar:

"Seger för friheten! Precis som jag har krävt i flera år måste nu samma folkomröstning hållas i Frankrike och andra EU-länder", tyckte i sin tur Marine Le Pen, ledare för franska Nationella fronten.

Och från flera håll inom EU – inte minst i Östeuropa – hörs nu krav på förändringar.

Polens utrikesminister Witold Waszczykowski enligt TT till tv-kanalen TV Republika att landet kommer att försöka utnyttja den uppkomna situationen.

– Det här är dåliga nyheter för Europa och för Polen. Vi vill alla behålla EU – men frågan är i vilken skepnad.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som tidigare kritiserat både EU:s inflytande och hur unionen skött migrationsfrågorna, sa till ungersk radio:

– Varför är Ungern med i EU? Jo, Ungern är med i EU för att vi tror på ett starkt Europa. Men Europa är bara starkt om det kan ge svar på hur stora frågor, som invandringen, ska bemötas på ett sätt som stärker Europa och inte försvagar det. Och EU har inte kunnat svara på det.

Följ ämnen i artikeln