Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kraftig ökning av människosmuggling i södra Sverige

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-18

Öresundsbron.

Antalet människor som söker asyl i Sverige har minskat den senaste tiden.

Samtidigt har polisärendena gällande människosmuggling ökat kraftigt.

– Som det ser ut nu kommer det forsätta att öka, säger Ewa-Gun Westford på polisen i region Syd.

Sedan gränskontrollerna och id-kontrollerna infördes har antalet flyktingar som anländer till Sverige minskat. Men samtidigt är det fortfarande många som vill komma hit och försöker hitta andra möjligheter, enligt polisen.

Kraftig ökning

Gränspolisen vid polisregion Syd handlägger varje år ett tjugotal människosmugglingsärenden. Under 2015 steg den siffran kraftigt. Totalt inleddes 105 förundersökningar om misstänkt människosmuggling, de flesta upprättade under hösten.

Mellan 9 september och 31 december inleddes 64 förundersökningar, och hittills i år har 34 förundersökningar inletts, enligt statistik från polisen.

Ewa-Gun Westford, presskommunikatör på polisen i region Syd, säger att det handlar om flera olika ärenden och flera olika misstänkta gärningsmän.

– Vi har idealisterna, de som är medmänskliga, de giriga och den organiserade brottsligheten, säger hon.

Särskild kommendering

Inom polisen i region Syd finns den särskilda kommenderingen ”Alma” som endast arbetar med utlänningskontroller, berättar hon.

– Vi inom Alma upprättar ärendena och överlämnar dem sedan till gränspolisen för vidare utredning.

Ewa-Gun Westford säger att det i nuläget inte finns något som tyder på att människosmugglingen kommer att minska. Snarare tvärtom.

– Det kommer att fortsätta öka. Vi kommer sannolikt se en ytterligare ökning när det blir varmare ute och isarna släpper, säger hon.