Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Kvinna åt nästan ihjäl sig på godis

Publicerad 2016-02-15

Den 21-åriga kvinnan vägde 92 kilo när hon i somras placerades på ett boende i Malmö.

Nu har hon gått upp nästan 50 kilo.

– Hon håller på att ta sitt eget liv genom att äta ihjäl sig, säger hennes mamma.

I somras placerades en 21-årig kvinna på ett LSS-boende i Malmö. Hon har Prader Willis syndrom som är en medfödd kromosomavvikelse och medför bland annat ”omåttlig aptit”, skriver Sydsvenskan.

Eftersom det ska ha funnits nästan fri tillgång till godis och mat på boendet gick kvinnan upp 48 kilo på bara några månader.

– Personer med den här diagnosen saknar förmåga att känna mättnadskänsla. De är hungriga 24 timmar om dygnet. Min dotter kan inte styra detta, det är ett fruktansvärt handikapp, säger kvinnans mamma.

Väger 140 kilo

Socialstyrelsen är tydlig med att en mycket viktig del av behandling för det ovanliga syndromet är att förhindra övervikt.

När den unga kvinnan, som är 154 centimeter lång, flyttade in vägde hon 92 kilo. Nu väger hon runt 140 kilo, berättar mamman som anmält boendet till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Mamman är kritisk till att personalen på boendet saknar kompetens för att hantera dotterns hetsätande.

Susanne Jordal, avdelningschef för LSS-bostäder, medger att man misslyckats med att begränsa tillgången till mat.

– Jag förstår verkligen mammans oro. Det är en hälsorisk med så stor viktökning. Vi har inte så mycket kunskaper om detta ännu. Och det kan uttryckas som en brist i kompetens hos oss. Och kanske har det tagit lite tid, det får vi väl ta på oss, säger hon till tidningen.

”Hon är felplacerad”

I januari lex Sarah-anmälde boendet sig själva. I anmälan beskrivs situationen som "ohållbar" och att kvinnan gått upp 20 kilo i vikt de senaste två månader beskrivs innebära stora hälsorisker. Man har nu vidtagit vissa åtgärder, men mamman tycker inte att dessa är tillräckliga och anser att dottern är felplacerad. Trots sin unga ålder bor dottern tillsammans med dementa och äldre personer.

– Min dotter är så glad över att snart fylla 22 år. När jag träffat henne har jag känt en rädsla över att det inte är hennes födelsedag jag måste planera inför, utan hennes begravning, säger mamman.

– Hon håller på att ta sitt eget liv genom att äta ihjäl sig.

ANNONS