Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Syriska barn klädslavar i Turkiet

Uppdaterad 2016-10-25 | Publicerad 2016-10-24

Syriska flyktingar arbetar illegalt med att tillverka kläder för brittiska kunder i turkiska fabriker, avslöjar BBC.

Marks & Spencer, Asos, Zara och Mango är berörda.

Dock säger företagen att de övervakar leveranskedjorna och inte tolererar utnyttjande av flyktingar eller barn.

Men kritiker menar att de inte tar tillräckligt med ansvar.

– Det räcker inte att säga att det inte är deras fel för att de inte vet om det, säger Danielle McMullan på BHRRC, Business & Human Rights Resource Center.

Det är BBC:s program Panorama som har granskat den turkiska klädindustrin och funnit att flera kända varumärken anlitar fabriker där flyktingar och barn utnyttjas.

Bland varumärkena finns bland annat Zara, Mango och Marks & Spencer.

Reporter Darragh MacIntyre har pratat med flera syriska arbetare som berättar om usla löner och fruktansvärda arbetsförhållanden.

– De vet att de blir utnyttjade, men att de inte kan göra något åt det.

En flykting berättar hur de hotades och behandlades dåligt på fabriken.

– Om något händer med en syrier kastas han bort som ett tygstycke.

Många arbetar illegalt

Mycket av kläderna som i dag säljs i Europa tillverkas i Turkiet, då det möjliggör sista-minuten-ordrar och snabba leveranser av ny design.

Men i takt med att Turkiet tagit emot nästan tre miljoner syriska flyktingar har oron för utnyttjandet av illegal arbetskraft ökat.

Många av flyktingarna som i dag befinner sig i landet har inte arbetstillstånd och arbetar därför illegalt inom klädindustrin.

Marks & Spencer är ett av företagen i granskningen. De säger att de under sina inspektioner av fabrikerna inte kunnat hitta en enda syrisk flykting som arbetar i Turkiet. Men BBC hittade sju syrier som arbetar i en av den brittiska återförsäljarens största fabriker.

Arbetar utan skyddsutrustning

Även på en av Asos fabriker fann BBC elva vuxna och tre barn från Syrien.

Enligt BBC återfanns även flyktingar som arbetade illegalt på jeansfabriker som anlitats av Zara och Mango.

I en annan fabrik, som ska ha tillverkat kläder för Next, ska vuxna ha arbetat med turkiska barn i 10-årsåldern.

Många har även hanterat farliga kemikalier utan tillgång till nödvändiga skyddsutrustning.

Många av flyktingarna tjänade mindre än ett pund i timmen – långt under den turkiska minimilönen. Den yngsta arbetaren var bara 15 år gammal och arbetade mer än 12 timmar per dag med att stryka kläder innan de skeppades till Storbritannien.

”Allvarligt och oacceptabelt”

De syriska flyktingarna ska ha varit anställda genom mellanhänder som betalade dem kontant på gatan. Flera av varumärkena säger att en del fabriker anlitats som underleverantörer utan deras kännedom.

En talesperson för Marks & Spencer säger att uppgifterna är extremt allvarliga och oacceptabla. Som kompensation erbjuder de nu laglig anställning för alla syrier som arbetar i fabriken.

– Etisk handel är grundläggande för oss och alla våra leverantörer måste följa våra värderingar. Vi tolererar inga överträdelser av dessa principer och kommer göra allt för att se till att det inte händer igen.

”Gör inte tillräckligt”

Även Asos kommer att stötta barnen finansiellt så de kan återvända till skolan, och se till att de vuxna får en skälig lön.

Men kritiska röster säger i programmet att återförsäljarna inte gör tillräckligt för att stoppa problemen i branschen.

– Varumärkena måste förstå att de är ansvariga. Det räcker inte med att säga att då de inte vet om detta så är det inte heller deras fel. De har skyldighet att övervaka och veta var kläderna tillverkas och under vilka villkor, säger Danielle McMullan på Business & Human Rights Resource Center.

 PLUS:  Kriget i Syrien