Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Trots partiledare i fängelse strömmar väljarna till Gyllene gryning

Nynazisterna får ändå begränsat inflytande

Att sex företrädare, inklusive partiledaren, sitter fängslade hindrar inte att högerextrema Gyllene gryning är en faktor att räkna med i EU-valet.

Greklands Högsta domstol har gett partiet klartecken att ställa upp.

I sig ingen överraskning eftersom det enligt grekisk lag bara är dömda personer som kan hindras från att ställa upp i val. Att vara åtalad och häktad räcker inte.

Däremot blir det svårt att föra valkampanj från cellen.

Mer överraskande är att väljarna fortsätter strömma till efter de massiva polistillslagen mot Gyllene gryning förra året. Sex av partiets parlamentsledamöter står åtalade för mord, utpressning och andra brott. Partiet beskrivs av åklagaren som en kriminell organisation med militära inslag. Flera av ledamöterna har fråntagits sin immunitet av parlamentet.

Ändå får Gyllene Gryning 8,5 procent i den senaste opinionsmätningen. Mer än de sju procent man fick i senaste parlamentsvalet. En siffra som då ansågs sensationell och sände chockvågor genom Europa.

Partisymbolen lik ett hakkors

Gyllene gryning är ett av få högerextrema partier i Europa som kan betecknas som nynazistiskt även om de själva förnekar att deras ideologi har något med nazism att göra. Detta trots att partiets symbol är förvillande lik hakkorset som användes av Adolf Hitlers nationalsocialister. Gyllene gryning använder sig också av den sträckta armen som hälsning.

Innan Greklands ekonomi kollapsade 2010 och utlöste eurokrisen så förde Gyllene gryning en minst sagt tynande tillvaro. Partiet nådde inte ens en procent i allmänna val.

Efter att den ekonomiska krisen medfört att 40 procent av landets hushåll hamnat under fattigdomsgränsen fanns och finns ett enormt behov hos väljarna att visa sitt missnöje med de etablerade partierna som mörkade verkligheten och inte kunnat göra mycket för att minska krisens verkningar.

Nästan var tionde grek har inte plötsligt blivit nazist men i sin desperation att få till en förändring är folk beredda att rösta på nästan vem som helst som hävdar att de har en väg ur krisen.

Använder sitt kändisskap

Ett bevis på det är partiet Floden som på bara några månader seglat upp på tredje plats i opinionsmätningarna och distanserar Gyllene gryning. Partiledaren Stavros Theodorakis är en TV-journalist som använder sitt kändisskap från rutan för att slå sig in i politiken.

To Potami (Floden) säger sig varken stå till höger eller till vänster. Theodorakis vill få tillbaka den ekonomiska tillväxten genom att stoppa skatteflykten och få till en effektiv offentlig administration.

Hur han ska lyckas med det i ett land där korruptionen sedan länge är utbredd är oklart. Men folk lockas uppenbarligen av hans budskap. Partiet får dryga tio procent i opinionsmätningarna och var för en månad sedan över 15 procent. Därmed är man tredje största parti efter högerpartiet Ny Demokrati och vänsterns Syriza. De gamla socialdemokraterna Pasok är mer eller mindre utraderade.

De grekiska väljarna är just nu extremt rörliga. Därför är det svårt att förutspå valresultatet enbart på basis av opinionsundersökningarna.

Ingen vill ha med dem att göra

Även om Gyllene gryning tar plats i Europaparlamentet är det tveksamt vilket inflytande de får. Inte många av de övriga högerextrema och högerpopulistiska partierna kommer att vilja ha med de grekiska nynazisterna att göra. Brittiska Ukip, som ser ut att kunna bli största brittiska parti i EU-valet, har redan deklarerat att man inte tänker samarbeta med franska Nationella Fronten. Då lär inte heller Gyllene gryning vara aktuellt.