Nu ska vi äta som om det vore 1970
Publicerad 2013-11-20
Experten: Dags att skära ner på kött - och på ost
Osten har hamnat i onåd.
Den är - precis som köttet - en klimatbov.
- Vi äter dubbelt så mycket ost och 50 procent mer kött än på 1970-talet, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
Vi måste äta mindre kött och ost för att bli klimatsmarta och hälsosamma. Det slår Livsmedelsverket fast i en ny rapport.
Vår konsumtion av dessa två har ökat markant sedan 1970-talet. Samtidigt äter vi mindre av de säsongsmässiga rotfrukter som då var populära.
- På 1970-talet var fortfarande maten dyr. Därför åt vi lite kött och mycket potatis, ris och pasta, säger Lotta Lundgren, matskribent och programledare för SVT:s ”Historieätarna”.
Priset har sjunkit rejält
Priset på kött har minskat drastiskt sedan Sveriges inträde i EU. Ett allt effektivare globalt jordbruk spelar också in.
- En fläskkotlett kostar lika mycket nu som det gjorde då i reda pengar. Det klart att det är en förklaring till varför vi äter mer kött i dag, säger Lotta Lundgren.
Hon ger två exempel på nyttig mat från 1970-talet: råkosttallriken och den bortglömda sardinen i tomatsås. Dessutom hade vi en mer avslappnad inställning till matlagning. Att kunna umgås med andra under enkla former var viktigare än det som låg på tallriken.
- Då fanns det inga krav på att servera något nytt och märkvärdigt . Du kunde bjuda på helgratinerad falukorv på en bädd av spagetti.
Bra för de flesta
På en tallrik i dag har mängden kött, kyckling, ägg och mejeriprodukter ökat avsevärt, jämfört med 1970-talet. Framför allt äter männen för mycket kött, 50 procent mer än kvinnorna.
- Om man vill göra en insats för miljön är det bra att se över hur mycket och vilket kött man äter. Man kan till exempel välja naturbeteskött, ekologiska eller klimatcertifierade produkter, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
Vi gör både miljön och våra kroppar en tjänst om vi ser till att fylla tallriken med mer rotfrukter, kål, lök, bönor, linser och ärtor.
- Det är inte inget problem rent näringsmässigt om man drar ner lite på mängden kött. De flesta av oss skulle må bra av att äta lite mindre, säger hon.
Detta stod på bordet 1970
Kall tunga
Torskblock
Torskrom
Chili con carne
Sardiner
Prickig korv
Kokt ägg
Helgratinerad falukorv
Konserverad skinka
Potatis
Ris
Pasta
Bröd
Råkost
Fakta: Lotta Lundgren
Tips på miljösmarta matval
Minska på köttet, ät mer grönsaker. Pröva att några gånger i veckan byta ut nöt, lamm, gris eller kyckling mot vegetariska rätter. Eller minska på köttportionen.
Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker. Välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks. De påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
Minska svinnet, förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
Källa: Livsmedelsverket