Så här knäcker du koden till det perfekta ägget
Uppdaterad 2017-08-28 | Publicerad 2014-04-19
Matexperterna: Här är de bästa metoderna för maximalt påskmys
Årets stora äggfrossa är strax här.
På påskafton vräker vi i oss sex miljoner ägg. I timmen.
Men hur får du det perfekta ägget?
Stoppa det i diskmaskinen, kanske?
Vi har käkat påskägg så länge vi har firat påsk. Ägg har vi satt i oss sen urminnes tider.
Men inte förrän nu har vi fått de tekniska möjligheterna att få till det perfekta ägget.
Att bara släppa ned dem i närmaste kastrull, och hoppas på det bästa, går naturligtvis inte för sig i vår upplysta tidsålder.
Nej, här gäller det att tänka nytt och äggrätt. Som till exempel att köra dem i diskmaskinen. Matexperten Lotta Lundgren, känd från ”Landet brunsås” och ”Historieätarna” tipsar: Lägg äggen i en plastpåse och stoppa in dem. De är färdiga samtidigt med disken.
Kokar i tvåskift
Ingen kokar fler ägg än firman Mixum i Motala.
– Vi kokar 8 600 ägg i timmen, säger försäljningschefen Niklas Axelson.
– Vi kokar i tvåskift nu till påsken.
Detta trots att alla äggen levereras skalade och inte kämpar sig för målning. Hur länge hans ägg får koka i anläggningen är förstås en affärshemlighet.
Niklas Axelson rekommenderar en koktid på sju-åtta minuter.
– Mina löskokta brukar jag låta koka i tre och en halv. Sen ska man inte äta dem förrän de svalnat några minuter.
Han tycker att äggen ska förvaras i rumstemperatur innan de kokas.
– De håller sig i flera veckor. Och kokningen blir jämnare.
”Ägg är ägg”
Stjärnkocken Nils-Emil Ahlin, 75 kokar sina frukostägg fem-sex minuter.
– Hos mig är det påsk året runt, jag äter ägg varje dag.
En del snitsar till det med små svindyra vaktelägg till påsk.
– De är vackra och duger som dekoration. Men några påskägg är de definitivt inte. Svåra att måla också.
En småländsk traditionalist, som lantbruksminister Eskil Erlandsson, håller sig dock till det beprövade:
– Koka ägget tre och en halv till fyra minuter om du vill ha en lite krämigare gula. Sex minuter om du vill ha det riktigt hårdkokt.
Bruna eller vita ägg?
– Ett ägg är ett ägg. Det är ingen skillnad under skalen.