Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Fort Hood-mördaren inför rätta

Publicerad 2013-08-07

Tretton person dog och 32 skadades i vad som beskrivs som den värsta massakern någonsin på en amerikansk militärbas.

Knappt fyra år efter skjutningen på Fort Hood inleds nu rättegången mot Nidal Hasan, 42.

– Bevisningen kommer tydligt att visa att jag är skytten, säger han.

Den tidigare armépsykiatrikern Nidal Hasan har erkänt massakern och ska själv sköta sitt försvar efter att ha sparkat sina advokater.

Han är åtalad för mord på 13 personer och mordförsök på 32. Åklagarsidan hävdar att han som troende muslim har genomgått en radikalisering och sökt information på internet om bland annat jihad, heligt krig, skriver TT. Hasan ska ha sett det som "en plikt enligt jihad att döda så många soldater som möjligt", hävdade åklagaren Steve Henricks i sitt öppningsanförande.

Förlamad från midjan

Hasan själv, som är förlamad från midjan och neråt efter att ha skjutits av polis i samband med massakern, sa från sin rullstol att han sköt för att "skydda" talibaner i Afghanistan eftersom han ansåg att USA förde ett orättfärdigt krig där.

– Bevisningen kommer tydligt att visa att jag är skytten. Bevisningen kommer också att visa att jag var på fel sida. Sedan bytte jag sida, sa Hasan.

Riskerar dödsstraff

Fler än 250 vittnen ska vittna mot Hasan, skriver AFP. I egenskap av sin egen försvarare kommer han själv att få fråga ut dem – inklusive de som skadats svårt efter att ha skjutits av honom. Rättegången skulle ha inletts i mars 2012 men har försenats av procedurfrågor, skriver TT. Bland annat har Hasan insisterat på att få ha kvar sitt tjocka skägg under rättegången. Något som bryter mot militärens etikettsregler, men en strid som Hasan till slut vann, skriver AFP.

Hasan, som är född i USA men har palestinskt ursprung, riskerar dödsstraff.