Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny Ipad väntas när Apple håller konferens

Publicerad 2013-10-22

LONDON. I kväll får vi veta om Apple tappat stinget.

Bakom den hemlighetsfulla titeln ”Vi har mer att berätta om” kommer man att presentera flera nya produkter.

Nya Ipads blir det säkert. Men vad man har mer i påsen är än så länge hemligt.

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

I kväll är det dags för Apple att visa flera nya produkter. Under det senaste året har det varit ganska tunnsått med nyheter från det företag som åtminstone fram till för något år sedan betraktades som det mest innovativa av teknikföretagen.

Det är i dag ganska precis ett år sedan Apple lanserade surfplattorna Ipad Mini och Ipad 4 tillsammans med nya, supertunna allt-i-ett-datorer i Imac-serien.

Men sedan hände inget under våren och inte heller i samband med Apples årliga utvecklarkonferens i juni då man ofta lanserat nya produkter. Man visade visserligen upp en kommande version av den stationära kraftdatorn Mac Pro och i somras kom också uppdaterde versioner av supertunna Macbook Air. Fast det var en uppgradering som var förväntad och normal med tanke på hur lång tid som gått sedan den föregående versionen kom.

Har tagit kritiken med ro

Avsaknaden av nya produkter ledde till att kritiker började ifrågasätta Apples förmåga att komma med nya, innovativa prylar. Men företagets vd, Tim Cook, som tog över efter legendariske grundaren Steve Jobs 2011, har tagit kritiken med ro och upprepade gånger sagt att ”vi har flera fantastiska produkter som kommer att komma ut under hösten och vintern”.

Och i september var det slutligen dags för två nya Iphones. Iphone 5S och 5C har så här långt sålt mycket bra. Framför allt den dyrare Iphone 5S. Iphone 5S är den första smarta mobilen som drivs av en 64-bitarsprocessor med datakraft som normalt brukar finns i en bärbar dator. Testmätningar visar att den är fyra gånger så snabb som Samsungs senaste toppmodell Galaxy 4. Den har också en fingeravtryckssensor som används för att låsa upp och låsa mobilen.

Börjar säljas på fredag

Både Iphone 5S och 5C börjar säljas i Sverige på fredag. Dessutom kom i mitten av september en kraftigt omarbetad version av operativsystemet för Iphone och Ipad. Ios 7 är den första större omgörningen som Apple gjort sedan den första Iphonen kom i slutet av juni 2007.

De nya produkterna och det nya operativsystemet har tystat en del av kritiken.

Frågan kvarstår

Men fortfarande kvarstår frågan var de nya, innovativa produkterna som förändrar marknaden tagit vägen. Apple som genom åren kommit med musikspelaren Ipod och musikbutiken Itunes som förändrade musikbranschen, Iphone som vände upp och ner på mobilbranschen och Ipad som fått folk att i allt högre grad sluta köpa persondatorer och Apple Tv, som gör det möjligt att göra en platt-tv till en smart-tv för under en tusenlapp.

Kryptiskt tema

Kvällens presentation ge en bättre bild av var Apple står egentligen. Temat för inbjudan är ”we have a lot more to cover”. Ganska kryptiskt och något som kan tolkas på flera sätt.

En del tolkar det som nya skydd till Ipad med inbyggda tangentbord, andra mera bildligt som att Apple har en rad nya produkter man vill visa upp.

Förhandsspekulationerna är som vanligt många och några saker är tämligen säkra att Apple tänker visa upp i kväll.

• Ny Ipad, den femte i ordningen med 9,7-tums skärm. Tunnare och med den nya snabba 64-bitarsprocessorn och kanske även med fingeravtryckssensor.
• Ipad Mini 2, en vässad version av Ipad Mini med 64-bitars A7-processor. Kanske även den med fingeravtryckssensor.
• Nya laptops i Macbook Pro-serien med den nya snabba och strömsnåla Haswellprocessorn från Intel och kanske också fler med högupplöst Retinaskärm.
• Mera information om när OS/X Mavericks, det nya operativsystemet för Macar kommer att släppas och vad det kommer att innehålla.

Om man har något mer i påsen är inte säkert. Men mycket talar för att man också kommer att presentera en ny version av Apple Tv. Den nuvarande är fortfarande en storsäljare, men konkurrensen hårdnar och den senaste versionen av Apple Tv som kom i januari var egentligen bara en mindre uppdatering av

den som släpptes i mars 2012.

Dessutom har det en längre tid ryktats om att Apple arbetar på en stor surfplatta med en skärm på 11- eller 13 tum. En surfplatta som skulle kunna ersätta en supertunn laptop.

Ryktas om smart-klocka

Samsung lanserade sin smarta klocka Galaxy Gear i början av september. En klocka som fått relativt sval kritik i Usa där den funnits i butikerna en tid. Det har länge ryktats om att Apple håller med en produkt som kallas Iwatch. Helt klart är att bolaget arbetar med olika bärbara produkter. I somras anställde man till exempel fitnessgurun Jay Blahnik som bland annat utvecklat Nikes storsäljande fitnessband/klocka Fuelband.

Aftonbladet på plats

Det kan till och med vara så att allt inte får plats på scenen i kväll utan att några produkter får vänta till i morgon.

Apples presentation börjar klockan 19 svensk tid. Aftonbladet är på plats och bloggar live från eventet. Enligt uppgifter nu på eftermiddagen kommer de som har Apple Tv kunna följa eventet i direktsändning de med.