Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ryssland skickar dubbla signaler

När ryska soldater släcker webbkameran mitt under stormningen så illustrerar det på ett tydligt sätt Putins inställning.

Ingen ska se vad ryssarna gör.

Trots de nya våldsamheterna finns andra tecken på att Ryssland inte planerar en offensiv in i övriga Ukraina.

Att ryska soldater nu intar den ena ukrainska militära basen efter den andra på Krim är knappast någon överraskning. I går skrev Putin på den lag som slutgiltigt gör Krim till en del av Ryssland. Nu vill Putin visa att Ryssland verkligen har total kontroll över Krim.

För honom är det otänkbart att de ukrainska militärbaserna ska vara kvar på vad han nu betraktar som ryskt territorium. Ryssarna utgår också från att det nu när hela den juridiska processen är klar ska bli lättare att övertyga de ukrainska trupperna att ge upp. Även om den juridiska processen i västvärldens ögon varit en olaglig fars.
Situationen för de ukrainska soldaterna har blivit mer och mer hopplös för varje vecka som gått. De har i praktiken inte fått några order från de ansvariga i Kiev på flera dagar. Att göra motstånd inför en övermäktig fiende när man inte ens kan räkna med hjälp från övriga Ukraina måste kännas som rena självmordsoperationen.

Genom att ställa sig tillsammans och sjunga nationalsången samtidigt som de ryska trupperna intog basen visade de ukrainska soldaterna ändå väldigt tydligt vad de tycker om Rysslands övertagande.
Putin har gjort en poäng av att Ryssland tagit Krim utan att ett enda skott avlossats. Efter dagens stormning och flera andra attacker under veckan då till och med ukrainska soldater dödats, så håller den bilden snabbt på att falla sönder.

Att Krim nu är ryskt för överskådlig tid kan varken Ukraina eller västvärlden göra något åt med mindre än att starta krig mot Ryssland. Nu handlar allt om Putins fortsatta planer. Det kommer hela tiden olika signaler från olika håll i den ryska maktapparaten. Säkert ett medvetet sätt att förvilla omvärlden och destabilisera Ukraina.

Men en hoppfull signal är att Ryssland nu godkänt att den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE kan skicka hundra observatörer till Ukraina. EU har tryckt på för att den här missionen ska bli av snarast möjligt. Senast under fredagens toppmöte i Bryssel bestämdes att om OSSE-missionen inte fick klartecken inom några dagar så skulle EU sätta ihop en egen observatörsstyrka.
Ryssarnas ja kan ses som en eftergift och ett tecken på att Putin inte har några omedelbara planer på att invadera södra eller östra Ukraina. Vid en sådan operation vill han ha så få oberoende vittnen som möjligt.

Putin har också sagt att han tänker avvakta med att svara på de nya sanktionerna från EU och USA. Det kan tolkas som ett tecken på att han vill minska spänningen och sänka tonläget i krisen.
Samtidigt ska man komma ihåg att Ukraina är ett stort land. Hundra observatörer räcker inte särskilt långt men de ger ändå nödvändiga ögon och öron på marken inne i de delar av Ukraina där en rysk invasion kan ske.

Kreml kommer fortsatt att skicka dubbla signaler. För att hålla alla dörrar öppna men också för att göra de ukrainska ledarna så nervösa som möjligt och förhindra att situationen i landet går tillbaka till det normala. Ryssland vill skada Ukrainas ekonomi så mycket det går eftersom det samtidigt underminerar den sittande regeringen som Putin anser vara olaglig.

Det är inte bara på de ukrainska militärbaserna på Krim som kamerorna släcks. Även Putins planer mörkläggs.