Svenskarna blir allt längre – och tyngre

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-28

Ska få mer plats för benen

Två centimeter längre, drygt tre kilo tyngre.

Så mycket större har svenska kvinnor blivit på trettio år, och männen uppvisar en liknande kurva.

Nu ska en studie ge oss kläder som passar och bekvämare bilar.

För första gången sedan 1970-talet undersöks svenskarnas kroppsstorlek.

Institutet IFP Research är i full gång med att mäta 4 000 personer mellan 14 och 80 år. Med hjälp av laser skannas personernas längd, vikt, kroppsform och dessutom storleken på händer, fötter och huvud. Resultaten är inte helt klara än, men mycket tyder på att de bekräftar vad vi redan vet:

- Vi har blivit längre och tyngre jämfört med när vi gjorde de här mätningarna förra gången, säger Håkan Damberg, informationschef på IFP Research.

Större storlekar

Fram till i dag har svenska företag utformat sina produkter efter 1970-talets mätning. Det blir det snart ändring på. När resultaten från IFP:s studie blir färdiga i höst väntas många företag hänga på låset.

Vissa har dock redan "tjuvstartat" och börjat ändra sitt sortiment för att det ska passa den nya, resligare generationen bättre. Hit hör bland andra några av de stora klädföretagen, som gjorde om sina storlekar tidigare i år enligt en ny, europeisk standard. Damstorleken small gick från 34-36 till 36-38, medium från 38-40 till 40-42 och large från 42-44 till 44-46.

Anpassar bilar

Volvo är ett av de företag som ska ta del av IFP-mätningarnas resultat och se över inredningen i sina bilar.

- Det är klart att vi som biltillverkare vill ha en tydlig uppfattning om det har skett några förändringar i det här avseendet. Här finns ju anpassningar som vi måste ta hänsyn till, säger Christer Gustafsson, informationschef på Volvo Personvagnar.

Sätets justeringsmöjligheter, höjden på ryggstödet och avståndet till ratten är några faktorer som kan komma att ändras i höst.

- Det finns en mängd olika detaljer som är direkt kopplade till människors kroppslängd, tillägger han.

Säkerhetsskäl

Christer Gustafsson betonar att det är viktigt att sitta bekvämt i bilen, inte minst av säkerhetsskäl.

- Din körställning är viktig för att du inte ska tröttas som förare, säger han.

En del företag har dock inga planer på att bygga om interiören i till exempel bussar. Trots att studien visar att det främst är våra ben som blivit längre, kan vi inte räkna med bekvämare kollektivtrafik inom en snar framtid.

- Vi plockar inte fram statistik när vi utformar våra säten, men vi bedömer att benutrymmet är tillräcklig, säger Kigge Wendefors, fordonsansvarig på Swebus Express.

Svenskars längd och vikt

Kajsa Haglund/TT