Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Experten: Finns ingen självklar presidentkandidat

Publicerad 2011-08-29

Per Jönsson, Mellanösternexpert, Utrikespolitiska institutet.

Per Jönsson, Mellanösternexpert, Utrikespolitiska institutet.

? Vad skiljer utvecklingen i Syrien från de andra upproren i Mellanöstern?

– En viktig skillnad är att presidenten har ett relativt stort passivt stöd hos befolkningen. Jag skulle uppskatta att endast en tredjedel av alla invånare aktivt arbetar, eller skulle kunna tänka sig, att arbeta mot regimen.

? Så vilka är alternativen, om presidenten störtas?

– Det finns egentligen ingen självklar kandidat eller rörelse som omedelbart skulle kunna gå in och ta över makten. Många fasar för att extrema islamister inom Muslimska brödraskapet ska ta kontrollen. En möjlig utväg är att en större grupp av framstående affärsmän, religiösa ledare och samhällsbärare i stället tar ledningen under en övergångsperiod.

? Hittills uppges 2 200 demonstranter ha dödats i striderna, hur ser du på fortsättningen?

– Regimen är definitivt beredd att ta till mer våld om demonstrationerna fortsätter. Det här handlar om en erfaren diktaturregim som har stora resurser och en effektiv organisation.

? Hur påverkar situationen i Libyen utvecklingen i Syrien?

– Västvärlden har lagt stor kraft på Libyen, att också gå in i Syrien är för många övermäktigt. Insatserna i Libyen har ju visat sig vara betydligt mer komplicerade än man räknade med från början.

? Hur ser regimen på den massmediala bevakningen?

– Vissa stora mediebolag, exempelvis CNN och al-Jazira, har släppts in och bevakar utvecklingen – ständigt övervakade av Assad-regimen. I övrigt vill man inte ha in utländska journalister i landet över huvud taget.