Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Irene ökar i styrka

Publicerad 2011-08-24

Orkanen Irene härjar nu över de karibiska öarna och når North Carolina på USA:s ostkust på lördag, innan den drar vidare norrut nära Chesapeakebukten.

Förbered er.

Så lyder uppmaningen till befolkningen på USA:s ostkust.

Medan orkanen Irene närmar sig ökar hon i styrka.

Irene har redan slagit till mot bland annat Dominikanska Republiken.

Just nu befinner sig orkanens öga i Karibien, och i går kväll rapporterades att styrkan avtagit något.

Men nu på onsdagsmorgonen återfick Irene sin tidigare styrka som kategori 2. Under eftermiddagen ökade Irene ytterligare – och klassas som kategori 3, medan den drar in mot den nordamerikanska ostkusten, rapporterar AP. Vindarna uppgår nu som värst till över 52 sekundmeter.

Tacksamma öbor

Turks- och Caicosöarna, som är brittiskt territorium mellan Haiti och Bahamas, drabbades av de hårda vindarna i går, liksom de glesbefolkade öarna i sydöstra Bahamas. Invånarna var tacksamma att stormen då avtagit till kategori 1. Enligt prognoser från USA:s nationella orkancenter i Miami skulle vindstyrkan nämligen ha ökat till kategori 3 under tisdagen.

Når USA lördag

I Puerto Rico dog en 62-årig kvinna i går, sedan hon försökt korsa en översvämmad flod med sin bil.

Irene väntades hålla kategori 2 under onsdagen, när den drar över centrala Bahamas – men ökade i stället ytterligare i styrka. I morgon beräknas den förflytta sig över nordvästra Bahamas, längs Floridas södra ostkust.

Stormens öga passerar land i North Carolina på USA:s ostkust på lördag, innan den drar vidare norrut nära Chesapeakebukten.

"Har inte förevigt"

Invånarna uppmanas nu av myndigheter att förbereda sig på stormen. Svåra översvämningar och störningar i elnätet kan förekomma så långt upp som New England, varnar regeringsföreträdare.

Befolkningen i de södra staterna Florida och South- och North Carolina bunkrar upp med förnödenheter för att kunna hålla sig inomhus.

– Vi har mycket tid att förbereda oss på, men vi har inte för evigt, sa Craig Fugate vid federala krisberedskapsmyndigheten i går, enligt AP.