Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Politikerna: Ta inte våra jobb

Publicerad 2011-09-16

Nobbar förslaget om bantad riksdag – men Fridolin är positiv

Politikerna vill behålla sina jobb – och nobbar förslaget om en bantad riksdag.

Men receptet faller Gustav Fridolin (MP) i smaken.

– Att ta bort 50 eller 100 vore bra, säger han.

I gårdagens Aftonbladet krävde ett antal tunga politiker att riksdagen ska bantas. Dagens 349 ledamöter borde bli 50 eller 100 stycken färre, tyckte bland annat ex-ministern Tomas Bodström (S) och före detta talmännen Thage G. Peterson (S) och Ingegerd Troedsson (M).

Skulle spara pengar

En bantad riksdag skulle enligt förespråkarna inte bara leda till politiker som tar mer ansvar, det skulle även spara in en hel del pengar.

Men en majoritet av de riksdagsledamöter som Aftonbladet talade med när riksmötet öppnade i går säger nej till förslaget.

– Det stora problemet är att för få engagerar sig politiskt. Då är det en märklig ingång att börja med att minska riksdagen, säger S-ledaren Håkan Juholt.

Går emot partiet

Moderaterna har tagit ett beslut på en partistämma om att man vill skära ned antalet ledamöter. Men gruppledaren Anna Kinberg Batra håller inte med sitt parti.

– Nej, det är roligt när många kan vara med. Men däremot är det alltid intressant att föra diskussioner om hur riksdagen kan bli mer effektiv, säger hon.

En som däremot gärna skulle se en bantad riksdag är Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Ja, men det är min högst personliga åsikt och inte partilinjen. Att ta bort 50 eller 100 vore nog bra. Det vore bättre om varje människa visste vem deras riksdagsledamot är, säger han.

Svårt att komma in

Historiskt har många mindre partier varit emot en minskad riksdag. Med färre ledamöter skulle de få svårt att få in företrädare från hela landet. Men även bland de mindre partierna finns de som går emot den linjen.

– Man skulle kunna vinna i effektivitet på en minskning, säger Andreas Carlson (KD).