Vanligt med fejd mellan grannar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-09

Unga bråkar mest – förebygg genom dialog

Kaskader av vatten som hälls ner på din balkong, eller kanske en granne som vägrar klippa den gemensamma häcken.

Grannfejder är vanligt och det är de yngre som bråkar mest, visar en ny undersökning.

Att hålla sams med grannarna kan vara lättare sagt än gjort. Enligt en ny undersökning gjord av Sifo, på uppdrag av Villaägarna, är det vanligt med bråk mellan grannar. Speciellt bland personer mellan 15 och 29 år. Sju procent av de som bor i villa, radhus, hyres- eller bostadsrätt, på gård eller inneboende uppger att de haft någon konflikt med grannar det senaste året. Enligt undersökningen pågår det konflikter i princip i varje bostadskvarter. Det är mindre vanligt i norra Sverige, men ju längre söderut man kommer, desto fler dispyter mellan grannar finns rapporterade.

Häcken – en konfliktkälla

Bland villaägare är det gränsmarkeringarna, som häckar, buskar eller staket, som är den absolut största källan till konflikter.

– Det kan handla om vem som äger vad, att man vill byta staket, växtlighet som tränger in på grannens eller och om en gemensam häck ska klippas eller inte, säger Pär Wikingsson, jurist på Villaägarnas riksförbund.

Bästa sättet att slippa bråk vid tomtgränsen är att ha en öppen dialog menar han, och att ta reda på vad som faktiskt gäller innan man brusar upp.

– Om grannens buskar växer in på din tomt kan du ju erbjuda dig att klippa bort dem själv, men ge först grannen chansen att göra något åt det. Det bästa är naturligtvis att förebygga problemen genom diskutera med varandra.

Ljud stör

För de boende i lägenhet är det framförallt avsaknaden av tystnad som skapar irritation enligt Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

– Det kan vara olika sorters ljud, som när någon har fest och spelar hög musik, när det stökas runt i lägenheten, spol- och duschljud från toaletten eller barn som skriker.

Hon berättar att det blir allt vanligare att folk hör av sig, framförallt är det personer i 30- och 40-års åldern som klagar.

– De kanske är mer stressade i största allmänhet. När man kommer hem vill man gärna tro att det ska vara lika tyst som i en stuga på landet, men så är det ju inte.

Hur man använder sin balkong kan också vara upphov till muttranden och innestängda aggressioner. Att vattna blomlådan så vattnet skvalar ner på grannen plockar knappast några pluspoäng, liksom att skaka mattan eller grilla allt för ofta på balkongen. Men det största balkongproblemet finns året om.

– Rökning. Folk som röker på balkongen är ett stort problem enligt många grannar.

Precis som när det gäller villaägare ska boende i lägenheter ta det lugnt och sansat vid irritation, menar Susann Wikström.

– Problemet är att folk hetsar upp sig så och tror att grannen gör något på ren djävulskap. Prata med grannen så lugnt och resonligt som möjligt, hjälper inte det, ta kontakt med hyresvärden. Ibland kan huset vara för dåligt ljudisolerat, när det gäller byggnadstekniska problem får man höra av sig till miljöförvaltningen.

Vanligaste orsakerna till bråk

Bland villaägare:

Gränsmarkeringen – åsikter om häckar som ska klippas eller inte, staket som sätts upp, växtlighet som tränger sig in på tomten kan lätt gå isär.

Bland boende i lägenhet:

Störande ljud – hög musik, möbler som flyttas, spolande i toaletter och duschar, barnskrik.

Tvättstugan

Sopsortering

Rökning på balkongen

Det här gäller

I villan:

Buskar som växer in på din tomt från grannens tomt får klippas, men erbjud grannen att ta hand om problemet först. Om ni inte kommer överrens kan du skicka ett rekommenderat brev till grannen där det står att du tänker klippa den delen av busken som växer in på din tomt. Brevet kan vara bra att ha vid en eventuell tvist.

Katter som sätter sig i rabatterna kan störa en del grannar. Förutsett att kommunen inte har några lokala ordningsföreskrifter är det okej att ha två katter som rör sig fritt.

En gemensam häck kan klippas ner av den ena grannen under förutsättning att det inte görs på ett sätt som kan anses gå utanför det normala.

Vid problem med skugga från hög växtlighet på grannens tomt bedöms det från fall till fall.

I lägenheten:

På balkongen får man grilla, under förutsättning att man inte stör grannarna. Däremot får man inte skaka mattor eller vattna blommorna så det rinner ner på balkongerna under.

Om man störs av ljud från lägenheten brevid, trots att personen som bor där inte orsakar några ljud som anses orimliga, kan huset vara för dåligt ljudisolerat. Prata då med hyresvärden eller miljöförvaltningen i din kommun eftersom det är ett byggnadstekniskt problem.

Om störningar från grannarna är på en sådan nivå att de "inte bör tålas" pratar man med hyresvärden för att se om det kan bli aktuellt med åtgärder.

Källa: Villaägarnas riksförbund, Hyresgästföreningen

Följ ämnen i artikeln