Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Grönovera ditt hem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-02

Skådespelerskan Cate Blanchett gör det. Ikeas grundare Ingvar Kamprad vill få dig att göra det.

Det handlar om att leva och bo på ett sätt som skapar en hållbar framtid.

Nu sprider sig grönoveringstanken som en löpeld över världen. Att sänka sin energiförbrukning var ett av australiernas vanligaste nyårslöften i fjol. I Sverige byggs det allt fler välisolerade hus, så kallade ”passivhus”, som värms upp av de boendes kroppstemperatur och elapparater. Från år 2016 ska husstandarden vara byggnorm inom EU.

Lite bättre än inget

– Det viktiga är att göra NÅGOT. Det kan bli lite dyrare kortsiktigt, men i längden tjänar du stora pengar på att sänka dina vatten- och energikostnader, särskilt under de kalla vintrarna. Du kan till exempel sätta ett draperi för ytterdörren för att minska golvdrag, och installera vattenbesparande munstycke i köket och badrummet, säger Åsa Holmström, chefredaktör för Eco Queen, ett magasin om ekologisk livsstil.

Många världsstjärnor agerar missionärer för grönovering. Vissa lite mer än andra, enligt Åsa Holmström.

– Cate Blanchett är en stor förebild inom grönoveringstanken, hon brinner verkligen för det här och har genomfört det fullt ut i sitt hem.

Ikea leder vägen

I dagsläget har inte alla råd att göra som Cate Blanchett, som har högteknologiska solcellspaneler på taket till villan, behållare för 20 000 liter för uppsamling av regnvatten och ett eget återvinningsverk för dusch- och badvatten. Men det ska Ingvar Kamprad ändra på.

Inom några år kommer vi att kunna köpa solpaneler, vattenrenare och energismarta prylar billigt på Ikea. Det är målet med nya investeringsbolaget Ikea Greentech, som ska dammsuga miljöteknikbranschen på intressanta produkter.

Källor: NyTeknik.se, Eco Queen, E24, InStyle, Realestate.com.au, Huffington Post, DN

Stjärnorna som grönoverar

Oscarsbelönade Cate Blanchett är drottningen av grönovering. HOn har högteknologiska solcellspaneler på taket till villan, behållare för 20 000 liter för uppsamling av regnvatten och ett eget återvinningsverk för dusch- och badvatten.

Guvernör Arnold Schwarzenegger vill vara ”en terminator mot klimathotet” och med hjälp av solcells- paneler göra delstaten Kalifornien självförsörjande i sin energiförbrukning.

Skådespelerskan Julia Roberts hem är byggt av trä från miljövänligt skogsbruk. Hon har även solcellspaneler på taket.

Filmstjärnan Jessica Alba anlitade ekoinredaren Kari Whitman för att göra nya Los Angeles-hemmet maximalt miljövänligt. Det gav vattensnåla munstycken, ekologiska tapeter och färger i alla rum och en mix av ekologiskt framtagna möbler och loppisfynd.

Skådespelaren Brad Pitt finansierar nya ekovänliga husbyggen i en del av New Orleans som förstördes under orkanen Katrina.

Greenovate = grönovera

”Grönovera” är en översättning av ”greenovate”, en renoveringstrend som fått stort genomslag i USA och Australien. Amerikanska tv-programmet ”Planet Earth” visar under vinjetten ”Greenovate” amerikanska hem som får en extrem grön makeover, med allt från miljövänliga golv till solcellspaneler.

Följ ämnen i artikeln