Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så skapar du en drömträdgård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-24

Hög tid att planera för sommarens blomsterprakt

Ser din trädgård ut som ett provsortiment från en handelsträdgård?

Då är det läge att styra upp den med en ordentlig ritning. Vi ger bästa tipsen!

Det är lätt att välja växter och trädgård efter programmen på tv, inspirerande tidningsartiklar eller vad som ser fint ut i handelsträdgården.

– På plantskolan blir man alltid jätteinspirerad. ”Oj, vad den var läcker, den ska jag ha. Och lite sånt. Och sånt.” Det är klart att man vill dekorera sin trädgård. Men helhetsintrycket blir lätt förvirrat. Det blir en mix av allting, säger trädgårdsformgivaren Liisa Wihman, som tillsammans med projektledaren Yvonne Matstoms driver Villastadens trädgårdar AB.

De berättar att det också finns en risk att växterna dör för att miljön och jorden inte är rätt för dem.

–?Vi hade en kund som köpt oerhört mycket plantor till trädgården. Men bara en procent av dem hade överlevt. Underarbetet var för dåligt gjort och marken passade inte växterna hon hade valt.

Utgå från huset

Lösningen är att planera sin trädgård.

För Liisa och Yvonne är det självklart att utgå från huset och även området omkring när man bestämmer hur trädgården ska se ut.

–?Att till exempel anlägga en mexikansk trädgård till en funkisvilla, det gör att man ryser...

Hon skrattar och säger att de inte vill vara några poliser. Men just Liisa och Yvonne utgår i alla fall från husets historia och stil när de formger trädgården.

–?De flesta vill ha en romantisk sekelskiftesträdgård med prunkande rosenrabatter och massor av fruktträd. Många av dagens hus är pastischer av just sekelskifteshus, så det harmonierar ju bra – om man har en bördig jord omkring huset. Men har man en bergstomt går det ändå inte bra, säger Liisa.

Naturtomt idealet

En del försöker i det läget skapa en viss typ av trädgård i alla fall. Man gör terrasser och planterar fruktträd och prunkande rabatter där det tidigare varit en bergssluttning med tallar.

–?Äppelträden försöker desperat att hänga kvar i livet, men det funkar inte. Det är inte deras naturliga miljö, säger Liisa och Yvonne och fortsätter:

–?Det finns en hysteri att anlägga varje kvadratmeter i dag. Vid förra sekelskiftet var idealet tvärtom en naturtomt. Men de som har en naturtomt i dag säger ofta att de inte har någon trädgård.

Bli kompis med naturen

Liisa och Yvonne vill i stället skapa en trädgård som utgår från det som naturligt växer i omgivningarna där man bor.

De talar om att jobba med naturen i stället för mot den. Växter som finns naturligt kräver få eller inga förändringar av trädgården, inga mängder med gödsel. Inte heller behöver du hålla dig hemma under sommaren för att vattna.

–?Är du kompis med naturen blir det både ekonomiskt och ekologiskt. Och lättskött.

Bortsett från den romantiska trädgården vill folk oftast ha en perfekt gräsmatta. Men många glömmer bort hur mycket jobb det är med den.

–?Man vill gärna att det ska vara fint. Trädgården ska vara som en förlängning av vardagsrummet. Men det innebär enormt mycket skötsel, säger Yvonne.

För även om man stenlägger, som är trendigt just nu, så kommer ogräs i alla fall. Och myror.

–?Det behöver inte vara så perfekt. Det är ändå en trädgård där det ska växa saker, säger Yvonne.

Gillar det oförutsägbara

När man skapar en trädgård är det viktigt att den blir mysig och trivsam att vara i.

–?För tycker man inte om att vara i sin trädgård blir det bara ett genomfartsställe – och då blir den till sist en belastning.

Liisa och Yvonne gillar själva den oförutsägbara trädgården.

–?Det får vara lite buskigt där, lite ”secret garden”. Bara det händer något.

Att planera sin trädgård betyder inte att man behöver göra allt på en gång. Tvärtom.

En idéskiss över trädgården kan fungera som en långsiktig vision. Sedan kan man göra lite då och då.

Trädgården hänger fortfarande ihop och blir enhetlig.

Spara träden

I dag är öppenhet och ljus ledord för många när de planerar sina trädgårdar. Men ett av de vanligaste misstagen många gör är att ta ned alla träd på tomten.

–?Man glömmer bort betydelsen av träden: skuggan, undervegetationen, skyddet... Tar man bort dem förändras allt på tomten. Och träd får man ju inte tillbaka på en livstid, säger Liisa.

Liisas och Yvonnes råd är att man i stället funderar på betydelsen av träden. Håller de huset svalt på sommaren med sina skuggor? Blir uteplatsen naken och kal utan skyddet från trädet intill?

–?Tycker man att trädet skuggar för mycket kan man ta dit en arborist som glesar ut kronan.

Dessutom ger träden liv åt trädgården: det kommer fåglar, ekorrar och insekter.

–?Och det mysigaste som finns på sommaren är ju att sitta i en naturlig trädskugga, säger Liisa.

Yvonne håller med:

–?Det tristaste är när folk tar ned träden – och skaffar ett dyrt parasoll i stället.

Följ ämnen i artikeln