Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tidlöst liv i flygeln

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

Holmboda gårds västra flygel har renoverats helt i gammal stil. Åsa Åhman har endast målat med linolje- och limfärger och hållit sig till tidsenliga material.

Tapeterna i det ena sällskapsrummet heter "Holmboda gård västra flyygeln 1880-90" och finns att köpa hos Birgit Bjurström å Långholmens tapetmakeri.

Hela köket är egentligen ombyggt för den stora AGA-spis som tronar i mitten av rummet. En mellanvägg revs till och med för att den skulle få plats. Spisen går på gasol och värmer upp hela huset.

På var sin sida om spisen finns två gjutjärnskandelabrar ingjutna i murstocken. Gamla antika köksföremål pryder spisen och resten av köket.

På en hylla står en hel samling av backgjutna mortlar från 1600 till 2000-talet. Backgjutna betyder helt enkelt att de är gjutna på backen, eller utomhus. Man kan se spår av sand och grus i botten på dem.

Det finns även en gammal sockerlåda och ett mini-primuskök på en hylla. Allt talar för en sann fantast av det gamla och antika.

I och med att mellanväggen revs var Åsa tvungen att lägga nytt trägolv i köket, men i resten av huset är golvet original och endast såpskurat.

En gammal timmervägg har fått stå orörd i köket och framför den tronar en enorm köpmansdisk. Disken är ett minne från en affär i Åsas barndom

– Den var då fylld med godis, berättar Åsa.

Disken är enorm och väger som bly, men är fantastiskt vacker.

I en fönster nisch har Åsa byggt en soffa med stora sköna kuddar och framför den står ett slagbord som är köpt i en antikaffär.

Ovanför bordet hänger en ljuskrona från en kyrka.

Den bidrar till kökets lite sakrala stämning.

Suzanne Linge

Följ ämnen i artikeln