Hillarys folk ger inte upp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-26

DENVER. I natt ska Hillary Clinton försöka övertala sina besvikna anhängare att sluta upp bakom Barack Obama.

Det lär inte bli lätt.

– Hon får säga vad hon vill, jag kommer aldrig rösta på Obama, fnyser Sandy Terriberry, som rest till konventet i Denver för att visa sitt missnöje.

Hon är arketypen för den besvikna Hillary Clinton-anhängaren:

Äldre medelklasskvinna som alltid röstat demokratiskt och känner sig personligt kränkt av det sätt som hon anser att den första ”riktiga” kvinnliga presidentkandidaten blev behandlad under primärvalet.

”Jag grät”

– Hon utsattes för en fruktansvärd sexism och behandlades nedlåtande av såväl media som Obama-kampanjen, säger Sandy när vi möter henne under ett protestmöte som Clintons stödgrupper ”18 million voices” och ”Pumpa.pac” håller i en park i närheten av Pepsi Center

– Jag grät när jag såg hur de framställde henne som en ”bitch” och en kossa. Nu är jag här för att protestera, jag vill inte att min dotter och hennes barn ska behöva växa upp i ett samhälle där man kan bete sig på det sättet mot en framstående kvinna.

Sandy Terriberry är inte ensam om att ha dessa åsikter.

Enligt färska opinionsmätningar tänker bara 47 procent av de som röstade på Clinton under primärvalen stödja Barack Obama i november.

När Hillary i natt ställer sig på scenen i Pepsi Center har hon därför en enda uppgift:

Att övertyga de desillusionerade supportrarna att sluta leden och hjälpa det demokratiska partiet till seger.

Får det inte lätt

Men det blir ingen lätt match.

– Hon får säga vad hon vill, jag kommer aldrig att rösta på Obama, fnyser Sandy Terryberri och får medhåll av meddemonstranten Helen Orr.

– Obama är bara en tom kostym, en karriärist som tycker om att uppträda inför hundratusentals människor och visade med sin respektlöshet mot Hillary att han är beredd att göra vad som helst för att få makt.

Att uteblivna Hillary-röster mycket väl kan innebära att republikanen John McCain vinner bekymrar inte hängivna liberalerna Terriberry och Orr.

– Hans ståndpunkter är inte mer anstötliga än Obamas, säger de med en axelryckning.

Hillary Clinton får nog se till att hålla sitt livs tal om hon ska kunna hjälpa primärvalsrivalen.

* * *

Michelle Obama hade en hälsning till svenska kvinnor innan sitt tal i Pepsi Center i natt.

– Jag uppskattar er, se till att vi finns i era böner, sa hon apropå påstått stöd från blågult håll.

* * *

15 000 ackrediterade journalister är nu på plats i Denver och man får nog tro den store Jesper Bengtsson från Aftonbladets ledarsida när han tittar ut över kaoset i det jättelika presstältet och säger:

– Det är inte som på en centerstämma precis...

* * *

Det hette från början att han bara skulle visa sig på en förinspelad videosnutt.

Men strax innan invigningen i går eftermiddag stod det klart att Ted Kennedy, som ju sedan i våras slåss mot en elakartad hjärntumör och just genomgått ett flertal komplicerade operationer, faktiskt var på väg till Denver för att hålla tal i Pepsi Center – live.

Det kan man kalla att stjäla showen.

* * *

Annars började det litet visset under sena måndagseftermiddagen. Det sjöngs nationalsång, det bads och pläderas trohet mot flaggan, men då var det inte ens halvbesatt, och bara ögonblicksvis vederbörligt tyst, i den flashiga hallen.

Sahlin anländer

Ska det vara så svårt att hålla lite ordning på några demokratiska mjukisar?

* * *

Regeringen har redan EU-ministern Cecilia Malmström och miljöministern Andreas Carlgren på plats.

Idag kommer Mona Sahlin till Denver också.

Hoppas för hennes skull att hon ska vara kvar till torsdag. Ett angenämt rykte gör nämligen gällande att Bruce Springsteen ska värma upp åt Obama på Invesco Field då...